Published On: Pet, ruj 9th, 2016

Mirza Mešić, nezavisni kandidat za Hrvatski sabor: Borit ću se za ispravljanje nepravde prema Bošnjacima

Mešić ističe da nije bilo nimalo lako donijeti odluku o napuštanju posla imama i uključivanju u politiku, ali da se nakon nagovora prijatelja odlučio transparentno boriti za veća prava Bošnjaka, ali i Albanaca,Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca, obećavši jednak tretman i zalaganje za sve ako uđe u Sabor.
“Jedan od ključnih razloga koji su prevagnuli u mojoj odluci je i činjenica da na zadnjim parlamentarnim izborima predloženi kandidati iz mog bošnjačkog naroda nisu zadobili povjerenje birača, odnosno da su Bošnjaci u najvećoj mjeri apstinirali od glasanja za manjinsku listu, jasno poručujući da nisu zadovoljni ponuđenim kandidatima. Činjenice su jasne, na zadnjim parlamentarnim izborima održanim prije nekoliko mjeseci, dvoje predstavnika iz reda albanskog naroda dobilo je skoro isti broj glasova koliko osam predstavnika iz reda bošnjačkog naroda, iako je Bošnjaka dva puta više u registru birača”, kazao je Mešić.
On naročito naglašava da su Bošnjaci trenutno druga po brojnosti nacionalna manjina u Hrvatskoj, a prva po doprinosu u stvaranju suverene i moderne Hrvatske tokom i nakon Domovinskog rata u kojem je 25.000 Bošnjaka branilo Hrvatsku od velikosrpske agresije.
“Svoje živote u temelje nezavisne Hrvatske utkalo je više od 1.160 Bošnjaka, što je, gledajući procentualno najviše od svih naroda koji žive u Republici Hrvatskoj. Zato s pravom naglašavam da Bošnjaci moraju imati barem jednog, ako ne i više, zagarantiranog predstavnika u Hrvatskom saboru. Nažalost, to dosadašnji bošnjački zastupnici nisu mogli ili nisu znali ostvariti. Kada budem izabran, prvo za što ću se boriti svim legitimnim sredstvima je upravo ispravljanje ove svojevrsne nepravde prema Bošnjacima“, poručuje Mešić.
Mešić naglašava da trenutno u Hrvatskoj slični problemi muče sve nacionalne manjine, praćene izljevima ksenofobije prema određenim manjinama.
“Izdvojio bih pojačanu asimilaciju i demografski deficit, ali i predrasude pa i izljeve ksenofobije prema određenim manjinama, a s druge strane to su problemi s kojima se suočavaju i većinski hrvatski narod, kao što je nedostatak radnih mjesta, odlazak mladih, općenito stanje besperspektivnosti. Kod Bošnjaka bih izdvojio još uvijek nedovoljnu svijest da se podmetnuta nacionalna odrednica “Musliman” zamijeni sa Bošnjak. Nažalost još uvijek imamo u Hrvatskoj priličan broj velikih “Muslimana” koji ne žele promijeniti u Matičnom uredu svoju nacionalnu odrednicu “Musliman”, a u Hrvatskoj su na razini satističke pogreške, maltene kao da ne postojite. Nadamo se da će mlađe generacije ispraviti greške i neznanje svojih očeva”, ističe Mešić.
Zbog odluke da se kandiduje za Hrvatski sabor Mešić ističe da je dobio brojne salve kritika protukandidata iz reda bošnjačkog naroda, pod izgovorom da ga je Islamska zajednica kandidirala.
“Islamska zajednica u Hrvatskoj na sve načine pokušava izbjeći bilo kakvo miješanje u politiku. To što sam ja bivši uposlenik IZ-a je sasvim druga stvar, ja se toga ne mogu i ne želim odreći. Moji protukandidati, i to iz reda bošnjačkog korpusa (ovdje bih napomenuo da su svi ostali doista korektni o ovom pitanju), osuli su salve prigovora I neistina da mene navodno IZ kandidira i podržava, jer nemaju drugog argumenta protiv mene. Ne dvojim, zapravo se toplo nadam, da mi moje bivše kolege daju podršku kao pojedinci, obični građani, no isto tako znam da me sigurno neće otvoreno podržavati, što pozdravljam, jer vjerske zajednice kao takve moraju ostati neutralne po tom pitanju”, naglašava Mešić.
Položaj Bošnjaka u Hrvatskoj Mešić planira unaprijediti objedinjavanjem svih bošnjačkih aktera koji obnašaju bilo kakvu funkciju u hrvatskom društvu.
“Nažalost, iako imamo priličan broj obrazovanih Bošnjaka u Hrvatskoj, iako smo procentualno najviše od svih naroda krvarili za ovu zemlju, danas nemamo nijednog visoko pozicioniranog Bošnjaka u strukturama vlasti. No, vjerujem u vremenu koje je pred nama da će se i to, ako Bog da, ispraviti. Mislim da je u najvećoj mjeri do nas. Samo moramo pronaći legitimne mehanizme da to i u praksi ostvarimo. Nažalost, Bošnjaci su trenutno jako razjedinjeni. Trenutno su aktivne tri bošnjačke stranke, između sebe i unutar sebe razjedinjene. Moja programska platforma se prije svega temelji na radu s mladima. Zajedno s njima ću pokušati doprinijeti da se položaj Bošnjaka u hrvatskom društvu popravi i poboljša”, ističe Mešić.
Kada je u pitanju odnos Hrvatske prema BiH, Mešić obećava zalaganje za jačanje političkih i privrednih veza te dvije zemlje, promoviranje samostalnosti, suverenosti i nedjeljivosti Bosne i Hercegovine, kao i zalaganje za što brži ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.
“Obećavam ustrajavanje na osudi genocida koji se dogodio u BiH, posebno u Srebrenici, Prijedoru, i drugim stratištima moga naroda”, kazao je Mešić.
Na prošlim izborima predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Ljekaj-Prljaskaj izabrana je u Sabor sa 999 glasova. Mešić smatra da će mu za ulazak u Sabor ovaj put trebati mnogo više glasova.
Bez 1.500 glasova neće se moći dobiti mandat. Što se tiče podrške drugih nacionalnih manjina mogu reći da je moja kandidatura među Albancima naišla na dobar prijem, a dobio sam i pojedinačnu podršku od drugih nacionalnih manjina. No, kada budem izabran u Hrvatski sabor podjedanko ću ih zastupati kao i svoje Bošnjake”, zaključio je Mešić na kraju razgovora za Klix.ba

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>