Published On: Pet, ruj 9th, 2016

Prijeti nova izbjeglička kriza? U Srbiji preko 5000 migranata čeka ulazak u zemlje

U SRBIJI se trenutno nalazi oko 5000 migranata, ali tamošnje vlasti smiruju situaciju te tvrde da ne prijeti novi veliki izbjeglički val prema Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije.
Glasnogovornik Komesarijata za izbjeglice Ivan Mišković kaže za Blic da je u stalnim centrima i u prihvatnim tranzitnim centrima trenutno smešteno oko 4.000 migranata, dok ih je na teritoriju Srbije ukupno blizu 5.000.
“Osim onih koji su smješteni u centrima, par stotina migranata se nalazi kod Autobusne i Željezničke stanice u Beogradu i još par stotina je kod graničnih prijelaza s Mađarskom”, precizirao je Mišković.
Navodeći da u narednom periodu “ne očekuje neku dramu” i val izbeglica kao prošle godine, Mišković je naglasio da se Srbija užurbano sprema za zimu i da migranti koji borave u Srbiji neće imati problema.
“Nitko u Srbiji nije imao problema do sada tijekom zime, nitko od migranata nije imao ozebline, neće ih imati ni ubuduće. U svakom slučaju, mi se užurbano spremamo za zimu”, rekao je Mišković.
MUP uvjerava da nema razloga za paniku
Tehnički ministar Vlaho Orepić poručio je kako se svakodnevno razmjenjuju informacije između zemalja članica Frontexa te se dobivaju  informacije iz trećih zemalja, a koriste se i one dobivene putem tehničke opreme, odnosno satelitskih i radarskih snimaka, praćenja plovila i dr.
Naravno, prate se događaji na širem području, posebice situacija u Turskoj i Grčkoj, kao i mjere koje poduzimaju ostale članice EU, naročito Mađarska, rekao je ministar.
Podaci koje je iznio govore da je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci policija na državnoj granici evidentirala 2395 nezakonitih prelazaka.
No, raspored policijskih službenika i opreme, u skladu s analizom rizika, potvrđuje da još nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute koja bi jače zahvatila Republiku Hrvatsku.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x