Published On: Pon, velj 4th, 2013

Mirsad Kebo: Lažu, istupio sam iz SDA

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo istupio je, na vlastiti zahtjev iz članstva Stranke demokratske akcije (SDA), ali odbija komentirati razloge tog čina. Ostavku je uputio pismenim putem, dan nakon održavanja stranačke konvencije, na kojoj nije bio izabran u Predsjedništvo SDA.
Upravo je unaprijed dogovorena podjela u SDA naljutila već rezigniranog Kebu te se odlučio na podnošenje ostavke. Time je ovaj istaknuti zvaničnik potvrdio brojne prošlogodišnje spekulacije da je njegov odlazak iz stranke samo pitanje vremena.
„Kao što je u svim svojim dosadašnjim javnim istupima čuvao ugled svakog pojedinca, institucije, političke partije i naroda, potpredsjednik Kebo očekuje da će njegov čin biti shvaćen kao demokratsko i ljudsko pravo. Od danas potpredsjednik Kebo i njegov Kabinet djelovat će vanstranački i kao do sada, u skladu sa Ustavom, Zakonom i interesom svih građana i naroda Federacije i Bosne i Hercegovine“, naveo je potpredsjednik FBiH u saopćenju.
Kebo je javnosti uputio saopćenje u kojem izražavaduboko žaljenje što je morao donijeti ovako mučnu odluku te podvlači kako „se ograđuje od sadržaja jučerašnje (3. februara) izjave Generalnog seketara SDA datoj novinskoj agencijiFena, koji je bio upoznat sa detaljima i radnjama poduzetim od strane potpredsjednika Kebe prilikom donošenja ove teške odluke“.
Podsjećanja radi, sekretar Amir Zukić sinoć je izjavio kako Kebo nije napustio stranku: no, faksimili Kebine pismene ostavke te kopije uplatnice u pošti dokazuju suprotno. Kebo jeste dao ostavku u SDA, i stranački zvaničnici to su znali još od petka, najkasnije subote.

Faksimil ostavke Mirsada Kebe (Klik na sliku za veću rezoluciju)

Zukić je naveo da je Kebo rezigniran, između ostalog, odlukom Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića o izborima za stranačko Predsjedništvo u kojem se nije našlo mjesta za njega. Naime, Kebo je i prije Konvencije, tvrde dobro upućeni izvori, bio protivnik ideji da se mjesta u Predsjedništvu SDA podijele po principu ‘pola meni, pola tebi’.
No, generalni sekretar tvrdi da se za Kebu mjesto nije našlo “zbog njegovih godina, jer se prilikom izbora za članove Predsjedništva SDA išlo na izbor ljudi mlađe i srednje generacije kako bi SDA polako, prirodnim putem, obnovila rukovodstvo”:
„Isto tako, SDA cijeni napor koji Kebo ulaže obavljajući svoju dužnost, uz uvažavanje teške bolesti s kojom se bori, te ga je htjela na izvjestan način poštediti“, dodao je Zukić, istaknuvši kako bi ove sedmice Kebo i stranačko rukovodstvo trebali sjesti, kako bi se dogovorio način Kebinog djelovanja unutar SDA, ali i naredni koraci kada je u pitanju federalna vlast.

Amir Zukić

Naime, Kebinom ostavkom SDA je ostala bez važne karike u federalnoj vlasti kojoj prijeti rekonstrukcija, te će sada biti jakozanimljivo pratiti odnos snaga za federalnim stolom. Podsjetimo i da je prije nešto manje od deset dana, govoreći o rekonstrukciji Vlade FBiH Kebo na sastanku sa Zukićem ocijenio da je za izglasavanje takve odluke potreban konačan politički dogovor, koji u mora sadržavati jasne i nedvosmislene poruke građanima da će opće stanje biti bolje.
Niko nema pravo otvarati procese kojim će se dovesti u pitanje funkcioniranje vlasti, a pogotovo paralizirati rad institucija Federacije BiH, što bi nanijelo veliku štetu njenim narodima i građanima“, poručio je tada Kebo, istaknuvši stav da samo argumentiran, kompromisan i konačan dogovor političkih aktera u Federaciji BiH rješava nastalu situaciju.
Bio je mišljenja i da se nisu stekli uvjeti za davanje njegove suglasnosti u eventualnom postupku imenovanja novih članova Vlade FBiH.
Kebo je, da podsjetimo i to, već skoro dvije decenije u vrhu izvršne vlasti naše zemlje. Bio je čelnik skupštine i guverner Kantona Sarajevo, poslanik u federalnom parlamentu, te državni ministar za ljudska prava i izbjeglice, a ovo mu je drugi mandat na poziciji potpredsjednika Federacije BiH.