Davutoglu: Srbija strateški partner u regiji

BEOGRAD – Šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu rekao je da Turska Srbiju smatra strateškim partnerom u regiji, da snažno podupire dijalog Beograda i Prištine, a da rješenje za odnos dviju islamskih zajednica u Srbiji treba da potekne od njih, a ne izvana.
Povodom pisanja medija o tome da turska vlada planira se u narednom periodu aktivno angažira na promociji neovisnosti Kosova, on kaže da će njegova zemlja uvijek aktivno promovirati prije svega mir, stablilnost i prosperitet u regionu u kome Srbi, Albanci, Turci, Bugari, Makedonci , Grci, stoljećima žive zajedno.
U toj regiji Srbija je strateški partner Turske, napomenuo je Davutoglu.
“Ekonomski, kulturno, politički mi želimo razvijati odnose sa Srbijom, a istovremeno želimo pomoći Kosovu da se razvija i prevaziđe ekonomske probleme,” rekao je turski ministar u intervjuu Tanjugu.
Kako je rekao, Turska i Kosovo surađuju kada je riječ o neovisnosti, ali to nije protiv Srbije i nije usmjereno na produbljivanje razlika.
“Naša pozicija je jasna, mi priznajemo Kosovo kao neovisnu državu, ali naša vizija je uvijek bila i ostaje da treba rješavati pitanja između Kosova i Srbije i zato podržavamo dijalog”, objasnio je Davutoglu.
Turska prije svega želi pomoći, rekao je on, navodeći da je iznio neke praktične prijedloge kako da se podrže odnosi i blizak dijalog Beograda i Prištine. “Recimo što možemo učiniti na zaštiti vjerskih objekata, samostana i crkava na Kosovu iu regiji.Službeno sam predložio da Srbija i Turska pokrenu inicijativu za zaštitu vjerskih objekata na Balkanu, “rekao je ministar.
Šef turske diplomacije se jučer u Beogradu sastao s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkić, a na kraju posjete je imao i odvojene susrete s ministrima Sulejmanom Ugljaninom i Rasimom Ljajićem.
On je potvrdio da Ankara i dalje pokušava pomoći u pomirenju ovdašnjih islamskih zajednica, ali je istaknuo da očekuje da rješenje dođe od njih samih, ali ne izvana.
Po njemu, činjenica da su spomenuti ministri aktivni čimbenici u političkom životu je “pokazatelj multikulturalizma i demokracije u Srbji.”
“Turska ima odlične odnose s vladom Srbije, ali i vjerskim zajednicama s kojima nas povezuje kultura i vjera. Mi na njih i mjesta kao što su Novi Pazar i Sandžak gledam kao na most između dvije zemlje. Vrlo nam je drago što Rasim Ljajić i Sulejman Ugljan sudjeluju u vladi “, rekao je Davutoglu.
Kada je riječ o islamskim zajednicama, Turska pokušava prevladati teškoće i napetosti između dvije zajednice u koordinaciji i suradnji s vladom u Beogradu i nastaviće da čini sve što može kako bi im pomogla da mirno žive u Srbiji, rekao je on.
Ministar nije želio da kaže da li bi eventualno rješenje za sukob koji postoji između dvije zajednice bilo stvaranje treće islamske zajednice ili nešto drugo.
“Mi ne zagovaramo neko određeno rješenje, ali potrebno je naći neki izlaz. Prijedlog treba doći iz zajednice, a ne izvana, ali treba razgovarati o svemu da bi se prevazišle podjele koje su protivne duhu Islama i nanose štetu muslimanima, “istaknuo je.
Turski ministar je zadovoljan posjetom Srbiji, prvom od formiranja nove vlade i kaže da su razgovori koje je imao sa srpskom dužnosnicima bili vrlo sadržajni.
“Cilj posjete bila je priprema posjete predsjednika Nikolića. Učinili smo neke vrlo praktične korake, i nadam se da ćemo uskoro imati susret na visokom nivou između dvije vlade, kao što je dogovoreno prilikom posjete premijera Dačića Istanbulu.Došao sam da potvrdim tu želju za dobrim i partnerskim odnosima “.
Prema negovim riječima, jedan od ciljeva na bilateralnom planu je i povećanje investicija.
“Potičemo turske kompanije da ulažu više u Srbiju. Investicije i trgovina su sada na razini od 550 milijuna dolara godišnje, ali postoji mnogo veći potencijal. Potrebno je samo otkloniti neke birokratske teškoće, “rekao je on.
U tom smislu ministar kaže da mu je jako drago što će se predsjednik Nikolić u Istanbulu sastati s turskim biznismenima.
“To će stvoriti novu atmosferu za ulaganja,” zaključio je Davutoglu.

Tanjug

more recommended stories