Published On: Mon, Aug 5th, 2013

Mirko Šarović: Ima iskra s Dodikom, ali nismo ničiji privjesak

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je u razgovoru za “Dnevni avaz” kako smatra da godinu prije održavanja općih izbora ne treba ulaziti u priče o rekonstrukciji vlasti na razini BiH.

Dosta uradili

Šarović ističe kako nije siguran da li bi se eventualnom rekonstrukcijom Vijeća ministara BiH u ovom momentu bilo šta promijenilo te da ne vjeruje da su ključni politički akteri spremni za takvo nešto.

Napomenuo je da je aktualni sastav Vijeća ministara BiH, unatoč činjenici da je stalno bio pod određenom dozom pritiska, ipak donosio mjere, odluke i zakone potrebne za europske integracije naše države.

– Dosta je toga urađeno. U narednim mjesecima uradit ćemo neke stvari kada je riječ o europskom zakonodavstvu. U tijeku su izmjene značajnih zakonskih rješenja u oblastima hrane, veterinarstva i poljoprivrede. U tom kontekstu je vrlo važan i sastanak kod europskog povjerenika Štefana Fülea (Fuele) u listopadu. Srpska demokratska stranka učinit će maksimum da dođe do dogovora o ključnim zakonskim rješenjima – kazao je Šarović.

Na upit kako tumači izjavu predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da će preispitati odnos njegove stranke sa SDS-om i na državnoj razini, Šarović je kazao da “ima iskrenja, drugačijih pogleda na politiku u Republici Srpskoj, ali je do sada suradnja na državnoj razini bila korektna “.

Drugačiji pogledi

Mi, u Vijeću ministara BiH, imamo svoj ​​glas. Mislimo svojom glavom. Možda se i ne slažemo uvijek s našim partnerima, ali mi nismo ničiji privjesak. Ipak mislim da dajemo konstruktivan doprinos i za BiH, ali i za RS. Kako god, moguće je očekivati ​​neke turbulencije u narednom periodu, pogotovo kako se budu približavali izbori – naglasio je Šarović.

Hrvatska nije pravedna

Govoreći o ingerencijama njegovog ministarstva, Šarović je kazao da BiH ne može pristati na to da Hrvatska na godišnjoj razini opseg različitih roba unese u Privremeni trgovinski sporazum kroz odgovarajuće kvote, što bi joj omogućilo povlašten izvoz u BiH. Istog mišljenja su, kaže, iu Srbiji.

To nije pravedno i ide na štetu naše države. Nije uredu da mi tražimo tri kvote, a oni 230. Ako popustimo, izgubit ćemo na desetke milijuna eura. Zašto da Hrvatska i EU preko slabašne BiH rješavaju svoje probleme? Stvari su jednostavne, tražit ćemo kvotu za kvotu, ustupak za ustupak. U prvom redu, to su kvote za šećer, vino i ribu, jer smo značajne količine izvozi u Hrvatsku – pojasnio je Šarović.

O „Elektroprijenosu BiH“ 

Na upit kako komentira zahtjev EU za rješavanje problema „Elektroprijenosa BiH“, Šarović je objasnio kako je dogovor u Bruxellesu bio da donošenje izmjena zakona na državnom nivou, čime se omogućava raspodjela dobiti, ide paralelno s aktivnostima dvije entitetske vlade koje trebaju riješiti pitanja imenovanja nove uprave te donošenja financijskog i plana investicija.

avaz.ba