Utorak, 21 svibnja, 2024

MILORAD DODIK: Dogovorio sam se s Lagumdžijom da tužitelje u entitetima imenuju entiteti

Must Read

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je Srni da će na sastanku sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom u utorak, 30. listopada, biti razmotrena operacionalizacija nekih ranije postignutih dogovora, pre svega u vezi sa Izbornim zakonom BiH, Visokim sudskim i tužiteljskim  većem (VSTV), vanjskotrgovinskom komorom BiH, Zakonom o državnim službenicima i drugim važnim pitanjima

“Mi smo se oko tih rešenja dogovorili, a ostalo je da se nađemo i produciramo određene propise, odnosno predloge akata koje ćemo uputiti u dalju proceduru. Mi mislimo da treba redefinirati Izborni zakon i u tom pogledu smo zadužili jednu grupu ljudi i sa jedne i sa druge strane da rade na redefiniranju Izbornog zakona, kako bismo došli do predloga koji će bitno poboljšati izborni proces u BiH“, rekao je Dodik.

On je naveo da je dogovoreno da se iz ingerencija VSTV-a izvuku nadležnosti vezane za tužiteljstva  i da se izbor tužiteljstva za različite nivoe vrši na tim nivoima.

“Dakle, sve tužitelje  u entitetima imenovat će skupštine entiteta, a ne VSTV. O tome imamo dogovor, ali je bilo potrebno da se napišu akti u vezi sa dopunama Zakona o VSTS-u i određenim promenama propisa vezanih za prava skupština da to čine“, istakao je Dodik.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -