Engleska crkva traži oduzimanje Papinog odličja Savileu

Čelnik Rimokatoličke crkve u Engleskoj pismenim je putem upitao Vatikan može li se pokojnom BBC-jevu voditelju Jimmyju Savileu oduzeti vatikansko odličje zbog njegove uloge u skandalu seksualnih zlostavljanja, objavio je glasnogovornik Crkve. Dodao je kako je westminsterski nadbiskup Vincent Nichols Svetoj Stolici pisao zbog ‘duboko šokantnih navoda i patnji’ žrtava zlostavljanja. 

Vatikansko priznanje koje je primio Saville, Red svetog Grgura Velikog, dodjeljuje osobno papa, namijenjeno je laicima i vojsci, a uveo ga je 1831. godine papa Grgur XVI. List The Daily Telegraph prvi je objavio da je Savileu viteško odličje dodijelio papa Ivan Pavao II. 1990. godine za humanitarni rad.

Jimmy Savile bio je katolik aktivan u humanitarnim inicijativama, a umro je prošle godine u dobi od 84 godine. Navodi da je Savile, jedan od glavnih BBC-jevih voditelja, desetljećima zlostavljao mlade djevojke uzdrmali su britansku javnu televiziju. U četvrtak je policija objavila da ga je do sada prijavilo oko 300 žrtava. Navodno su u zlostavljanjima sudjelovale još neke zvijezde.