Utorak, 16 travnja, 2024

Milanović u Mostaru o neredima: S BiH se šuta i napucava

Must Read

Došao sam u Mostar, a ne u Sarajevo jer je Mostar jedina miješana sredina u kojoj su se dogodili neredi. To ima svoju težinu i opasnost – rekao je Milanović

Hrvatski premijer Zoran Milanović sastao se u Mostaru s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, pa su u zgradi zajedničkih institucija BiH, koja je također bila predmet napada skupine huligana, komentirali i zbivanja u BiH, prosvjede, nemire i nasilje, kao i nadu da se takve scene više ne ponove.

– Došao sam u Mostar, a ne u Sarajevo jer je Mostar jedina miješana sredina u kojoj su se dogodili neredi. To ima svoju težinu i opasnost. Ovakve situacije su uvijek prilika za potpaljivanje niskih strasti. Ja sam ih došao smiriti. Ne želim govoriti o unutarnjim stvarima BiH, tko je prosvjedovao, zašto, došao sam podići strasti za jednu drugu temu, a to je europska putanja BiH. Ovo što se dogodilo, a gledam to kao stranac, i zbog ekonomskog beznađa, sirotinje, bijesa ljudi. On je opravdan, ali će ga netko i zlorabiti. Ovo se možda ne bi dogodilo da je Europska unija imala jasniju politiku što ovdje želi. S ovom zemljom se šuta i napucava, što svjesno što nesvjesno, što namjerno, što nenamjerno, što zbog neznanja već 100 godina. Znamo svi što se ovdje dogodilo i šanse da se ponovo dogodi nešto slično na globalnom nivou ne postoje. Ali, postoje šanse da se loše stvari dogode u državi. Ako želimo pomoći kao Europska unija, čija je Hrvatska jedna članica, onda moramo pomoći državi da dobije nadu i perspektivu što će biti sutra. Odnos EU je odnos nezainteresiranosti, ne bih rekao zlobe nego nezainteresiranosti koja proizilazi iz neznanja. BiH po meni treba dobiti jasnu europsku perspektivu, ne da se cjepidlači oko marginalnih stvari, oko izmjena, propisa, Ustava koja BiH u ovom trenutku ne može ispuniti- istaknuo je Milanović.

Predsjednik Vlade RH smatra da “ako država ne dobije jasnu europsku perpektivu, ako se ne otvore pregovori oko pristupanja EU, ovakve stvari će se ponavljati.

– Tražiti od države kao što je BiH da promijeni svoj ustavni okvir koji je star 20 godina nije realno i zato ne postoji konsenzus. Prihvatimo BiH onakvu kakva jest. Nije savršena, nema najbolji Ustav, ali u EU ima barem jedna država u kojoj se zna da predsjednik mora biti jedne vjere, dopredsjednik druge vjere ili nacije. To nije dobro, ali u ovom trenutku je to jedino moguće. I s tim živimo. I to je raelnost. Sve ću učiniti da ljude u EU zainteresiram za stanje u BiH. Kada plane vatra i to vide na CNN-u onda se interes pojavi. Čim se smiri, nitko više ne mari. Ovo je BiH i treba joj pružiti šansu – zaključio je Zoran Milanović.

Vjekoslav Bevanda je, pak, poručio kako je dobro što prosvjedi nisu prešli u međunacionalne sukobe.
– Mostar je pun rana iz prošlosti i ne trebaju mu nove. Sreća je što ovo nije prešlo u međunacionalne sukobe. Ova događanja se ne mogu opravdati, ali vrijeme će pokazati tko je ovo organizirao, kako se sve ovo događalo. Želim zahvaliti na ovoj prijateljskoj gesti i posjetu hrvatskog premijera. Svatko tko hoće iz ovoga izvući političke poene na kraju neće profitirati. Mi smo ovdje da govorimo o smirivanju stanja, o sreći da nije bilo reakcije, sreći što nije pala krv. Fasade će se popraviti, ali se i nadam kako nećemo ponovo gledati ovakve scene – vjeruje Bevanda.

Milanovićev posjet Mostaru započeo je obilaskom spaljene zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanske županije gdje su ga dočekali županijski premijer Denis Lasić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i njihovi suradnici. Naravno, uz MIlanovića je bio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Nakon Vlade, Milanović i Bevanda su pješice krenuli prema Domu HDZ-a BiH koji je djelomično zapaljen prije dva dana. Tamo ih je dočekao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kao i oko 200 članova stranke koji su Milanovića dočekali pljeskom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -