Published On: Pon, velj 10th, 2014

DODIK: Prizvao bih i ja trupe da imam plaću k’o Inzko

BiH ne može preživjeti , poručio je nakon današnjeg sastanaka u Beogradu predsjednik bh. . entiteta Republika Srpska i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik nakon sastanka s prvim potpredsjednikom tehničke Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem , predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem i Mladenom Bosićem , predsjednikom Srpskog demokratska strane ( SDS ) , koji su se danas sastali u Beogradu .

BiH , kazao je Dodik , klizi ka raspadu , međunarodna zajednica je umorna iu jednom trenutku će prihvatiti ono što funkcionira , a to je u ovom trenutku samo Republika Srpska .

Dodik je ocijenio da je cilj bošnjačkih političara da se nakon demonstracija koje su kulminirale neredima izazove reakcija međunarodne zajednice , nakon čega bi mogli ostvariti svoje političke ciljeve , a to je jačanje unitarizma u Bosni i Hercegovini .

Naglasio je kako kaos u FBiH nije prestao , da ne funkcionira politički sustav , te da je to posljedica i političke međunarodne zajednice koja je dugo smatrala da u BiH treba da postoji nešto drugo , a ne Dejtonski sporazum .

On je rekao da se neće dozvoliti da problemi i kaos iz FBiH budu prebačeni na prostor RS – a , iako su to , kao je rekao , prizivali pojedini bošnjački političari poput lidera Socijaldemokratske Pártja ( SDP ) Zlatka Lagumdžije .

Nadalje , Dodik je rekao da BiH ne može opstati bez međunarodne zajednice , jer ” Bošnjaci neće ovakvu BiH ” , već unitarnu . Hrvati je , kazao je , ne žele jer smatraju da su prevareni budući je Vašingtonski sporazum predviđao konfederalni odnos FBiH s Hrvatskom , dok su Srbi nezadovoljni jer su uzimane nadležnosti entiteta RS .

Prema njegovim riječima , problem je nastao zbog sukobljavanja bošnjačkih političara koji su potom zloupotrijebili socijalno nezadovoljstvo građana .

On je prihvatio da su se protesti u Tuzli dešavali i zbog socijalnih problema , jer je Tuzla industrijski grad , ali je dodao da su se i Tuzlaci na poziv Alije Izetbegovića odazvali da grade ” nekakvu BiH ” , a da ruše Jugoslaviju koja je stvorila industrijske sustave u kojima su radili , pa ” neka se sada brinu o svojim problemima ” .

Naglasio je da su se protesti dešavali samo na područjima gdje žive Bošnjaci , te da se ni Hrvati nizu odazvali prosvjedima , već su Bošnjaci otišli u zapadni dio Mostara i zapalili neke zgrade .

” Kako će opstati mala Jugoslavija , ako nije mogla opstati velika Jugoslavija ” upitao je Dodik , ponovivši da je FBiH nefunkcionalna i da ima previše administracije , pa se taj problem nastoji prenijeti i na razinu cijele BiH .

Lider SDS – a Mladen Bosić je , zahvaljujući se Vučiću na organizaciji ovog sastanka , rekao da je i sama njegova objava učinila mnogo , te da su ljudi počeli razmišljati o čemu se u ovom slučaju radi . Bosić je rekao da se radi o opasnim procesima , koji najviše podsjećaju na Arapsko proljeće .

Naglasio je da nitko od njih ne želi nasilje i nerede , da je točno da građani RS teško žive i da ima korupcije i loše ekonomije , ali da SDS ne misli Dodika smjenjivati ​​na ulici , već na izborima , ukoliko građani to žele .

Kazao je da nije protiv prosvjeda , te da će možda neke organizirati i SDS , ali da je nasilje nedopustivo , te da RS mora bit stabilna . Prema njegovim riječima , Arapsko proljeće je unazadilo 40 godina arapske zemlje , i to ne treba građanima RS .

” Mi nismo za revoluciju , mi smo za evoluciju RS i za razvoj RS . Očekujemo što će biti u FBiH , ali RS treba ostati stabilna ” ‘ , kazao je Bosić , dodajući da je obveza Srbije da štit RS .

Aleksandar Vučić je istaknuo , uz ostalo , da je RS proteklih dana bila ugroženija , te da je interes Srbije bio da se izbjegnu nasilje i sukobi , naglašavajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH .

Srbija će , kazao je , da štiti mir i sigurnost i na svom teritoriju . Protesti su , kazao je dopušteni , ali neće biti dozvoljeno da se pale institucije , zgrade , državni organi i da se napadaju oni koji rade za državu , što ne bi bilo dozvoljeno nigdje u svijetu .

– Stabilnost regiona

Naglasio je važnost da se sačuva stabilnost RS , te da se ” obnovi stabilnost BiH ” .

” To je važno za regiju . Jer događaji u BiH ugrožavaju cijeli region . U naredna tri mjeseca nitko od investitora neće da pogleda region . Stabilnost u BiH je bitna za ekonomsko – političku stabilnost regije ” , naglasio je .

Na pitanje novinara da pojasni smatra li i on smatra da BiH neće preživjeti , kako je rekao Dodik , Vučić je uzvratio riječima : ” Ja to nisam rekao , to je rekao Dodik ” , dobacujući šaljivo kako se nada : ” Da se Mile sada neće naljutiti ” .

Govoreći o Srbiji i mogućim prosvjedima u toj zemlji , kazao je da to za njega nije problem , da su prosvjedi dopušteni , te da su zakazani izbori 16. ožujka , ali da nitko neće ugrožavati građane i spaljivati ​​zgrade .

– Dodik : Prizvao bih i ja trupe da imam plaću k’o Inzko

Dodik je zaključio kako je u organizaciju prosvjeda u RS – u ranije bilo uključeno više organizacija koje su povezane s Bošnjacima ili su financirane iz Federacije BiH .

Komentirajući najave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o mogućem povećanju trupa u BiH ukoliko nasilje eskalira , Dodik je rekao da bi on prizivao trupe da , kao Inzko , ima plaću od 25.000 eura , te da ne plaća porez ni u BiH , niti u Austriji ‘ ‘ jer radi u zemlji visokog rizika ” .