Milanović na promociji časnika poseban pozdrav uputio Anušiću

Predsjednik Zoran Milanović danas je na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ sudjelovao na promociji novih časnica i časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske te dodjeli prvih časničkih činova zdravstvene službe.

– Želim svu sreću, znanje i umijeće hrvatskoj izvršnoj vlasti i ovdje prisutnom ministru u opremanju Hrvatske vojske, u završetku projekata u koje smo krenuli prije puno godina. To mislim prije svega na neke stvari vezane uz Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu, to će biti jako teško, izjavio je predsjednik Zoran Milanović.

Na učilištu je prvi put imao službeni susret s novim ministrom obrane Ivanom Anušićem.

 

Podsjetimo, s bivšim ministrom Marijom Banožićem Milanović je imao vrlo zategnut odnos, a na tjednoj, ponekad i dnevnoj bazi, putem medija častili su jedan drugoga uvredama.

U svom je govoru predsjednik Milanović uputio poseban pozdrav i čestitku na preuzimanju dužnosti novom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću.

– To je odgovorna dužnost i u puno rutinskijim vremenima, a u današnjim posebno. Ovo je odgovorno ministarsko mjesto i želim vam sve najbolje. Nadam se dobroj suradnji, rekao je predsjednik.

U govoru je spominjao oružje i njegovu visoku cijenu.

– Oružje kojeg mi, nažalost, u manjoj mjeri ili uopće ne proizvodimo – osim nekih časnih iznimaka – je toliko skupo da danas u stvari uopće nema smisla govoriti o tome koliko se izdvaja, nego što za to dobivaš, koliko se od toga možeš obraniti i koliko možeš doprinijeti. Tu su rezultati porazni ne samo za Hrvatsku nego za sve. Oružje se prodaje, preprodaje i kreira u posebnim uvjetima – to je svijet u kojem živimo“.

Mladim časnicima poručio je da je zdravstvena struka izuzetno važna, a nada se da će stečena znanja primijeniti na dobrobit RH.

Milanović je časnicima zdravstvene službe i vojnim specijalistima poželio uspjeh i poručio da ih čeka teška i odgovorna zadaća jer živimo u izazovnim vremenima, svijetu koji se mijenja te se tome moramo prilagoditi kao saveznica i nacionalna država hrvatskog naroda.

Članica smo Saveza u koji treba imati povjerenja i na njega se oslanjati, no jedino mi moramo voditi računa o boljitku naše zemlje i na tome raditi, istaknuo je predsjednik.

Dodao je kako su troškovi naoružavanja enormni i da više nije pitanje koliko izdvajamo za obranu, nego koliko za to možemo dobiti. Tu, dodao je, misli prije svega na neke stvari vezane uz Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu.

Načelnik Glavnog stožera OS-a admiral Robert Hranj rekao je da je vojni poziv težak i izazovan, ali i otvara mogućnosti,

Mlade časnike pozvao je da se suoče s izazovima i problemima. Svijet se mijenja i to se reflektira na vođenje ratova koji uslijed napretka tehnologije postaju sve brutalniji. Kao članica NATO-a možemo očekivati sudjelovanje u operacijama i izvan nacionalnog teritorija, istaknuo je Hranj. Dodao je kako će mladi časnici preuzeti važne funkcije u sustavu obrane i biti njegov oslonac i temelj.

Zapovjednik HVU general bojnik Slaven Zdilar podsjetio je na važnu ulogu zdravstvene službe u Domovinskom ratu i spašavanju ljudskih života.