Published On: Sub, svi 14th, 2022

MILANOVIĆ: Hrvatsku nije oslobodila međunarodna koalicija, već hrvatski sinovi i kćeri i naša braća iz Bosne i Hercegovine

Zadar, 250322
Predsjednik Zoran Milanovic je danas prilikom posjeta Zadru obisao i Muzej antickog stakla.
Na fotografiji: predsjednik Milanovic u obilasku muzeja.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović poručio je petak iz Petrinje, s 31. obljetnica ustroja 2. gardijske brigade “Gromovi”, da Hrvatska vojska u ratu nije imala međunarodnu pomoć, već je državu obranila isključivo vlastitim snagama.

“Hrvatsku nije oslobodila međunarodna koalicija. Hrvatsku su isključivo oslobodile hrvatske snage oslonjene isključivo na vlastite sposobnosti, hrvatski sinovi i kćeri i naša braća iz Bosne i Hercegovine, zajedničkim snagama. Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu nisu deblokirali američki i britanski avioni nego Hrvatska vojska, hrvatske brigade”, naglasio je Milanović.

“Ne savezničke bombe, nego Hrvatska vojska na ulazu u Banja Luku. Tek tada je Sarajevo deblokirano i započeli su pregovori oko Daytonskog sporazuma. To su jako važne stvari. Svjedoka je još jako puno, neće se to lako zaboraviti”, rekao je nakon što je u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” obavio smotru pripadnika “Gromova”.

Uručivši pripadnicima 39. i 40 kampa zelene beretke, nakon čega je položena prisega, predsjednik je u poruci vojnicima naglasio da su nasljednici slavne vojske koja je dobila rat, da su njihovi prethodnici prvo obranili, a onda i oslobodili zemlju s vrlo ograničenim količinama oružja.

Poručio im je i kako imaju isključivu zadaću obrane Hrvatske te da “uz svu lojalnost i korektnost koju možemo, trebamo i hoćemo pokazati prema svojim saveznicima, radimo prije svega u interesu Hrvatske”.

Kada se veliki tuku, mali se odmaknu i gledaju svoje interese

“Kada se veliki tuku, mali se odmaknu i gledaju svoje interese. Mi nemamo tisuće tenkova, nećemo ih imati i ne trebaju nam. Ono što imamo, time moramo pametno, odgovorno i lukavo gospodariti”, zaključio je predsjednik Republike Hrvatske.

Postrojenim pripadnicima bojne obratio se te im obljetnicu čestitao i predsjednik Udruge ratnih veterana gardijske brigade “Gormovi” umirovljeni pukovnik Ivan Krupec.

Obilježavanje obljetnice ustrojavanja “Gromova” započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Spomen obilježja pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima.

Vijence su položili te svijeće zapalili i članovi obitelji poginuli i nestalih pripadnika brigade, pripadnici Udruge ratnih veterana “Gromovi”, te predstavnici Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina, kao i brojnih braniteljskih udruga.

Na svečanosti su sudjelovali i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić, zapovjednik GMBR HKoV brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 2. mehanizirane bojne “Gromovi” bojnik Vlatko Klarić, predstavnici Vlade i Ministarstva obrane, te drugi dužnosnici.

Druga gardijska brigada “Gromovi”, osnovana je 15. svibnja 1991., njeni su pripadnici sudjelovali u brojnim ratnim operacijama, a 203 su poginula./HMS/

guest
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
14 dana prije

Ma hajte molim vas ,a gdje je komšo bio ,a i kakir ,a novalić hahahaha POTU,RAD ŠUGAVA ….TIK TAK…. IDUĆI PUT NE DA ĆEMO VAS PUSTITI SRBIMA ,NEGO ĆEMO IM POMOČI…AKO B,OG DA ŠTO PRIJE…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
14 dana prije

Znaš gdje su bili govorili nije naš rat,bacali cvijeće po jna tenkovima,onda se okrenuli protiv nas…

Bo Hr
Bo Hr
14 dana prije

Krešimire, ne seri.
Samo lud čovjek može prizivati nove Grabovice i Ahmiće.
Za ostale, potrebno je graditi mostove koji spajaju, a ne rušiti postojeće.
Izuzmemo li nesretnu 93., bo-hr suradnja je jedna prelijepa priča.
Isto tako, kao što je istina da su HV, HVO i ARBiH u veličanstvenim akcijama bili pred potpunim oslobađanjem BiH koje je zaustavio međunarodni faktor, također je istina da je jedan V korpus vezao ogromne četničke snage koje bi se, da nije bilo V korpusa, koristile na hrvatskim ratištima.

Bosna u dimijama
Bosna u dimijama
14 dana prije

Bravo, Milanče naš <3 🙂 <3 🙂 , BRAVO ! Za ovu izjavu si zaslužio 72 crnooke džennetske djevice 😎 – samo nastavi ovako a biće sigurno i bonusa djevica – Allah nikad nije bio cicija 😎 ! Pljuc za hrvatski HDZ – oni su za robije a ne za djevica 🙁 …

SH MALIGNO TIJELO STARO 100 GODINA
SH MALIGNO TIJELO STARO 100 GODINA
Šta ti kažeš na ovo?  Bosna u dimijama
14 dana prije

BALKAN BI BIO MIRAN DA KRIVOUSTI SRANJO I KLEMPAVI ZLOBA U KARAĐORĐEVU NE OŽIVIŠE DOGOVOR CVETKOVIĆ-MAČEK I NE DOGOVORIŠE VUKOVAR ZBOG UNIŠTENJA BOSNE I BOŠNJAKA.. ZAJEDNO U PAKETU SA HUMANIM PRESELJENJE VLACHA alias SRBA IZ HR U BIH ZBOG UNIŠTENJA BOSNE I BOŠNJAKA …

NA DATUMOM PADA VUKOVARA NASTAO JE UZP PROJEKAT NACISTIČKE HB…

NJOFRINI MAČEKOVCI KA:TOLIBANI SU NAJVEĆI SAVEZNICI KARADŽIĆEVIM ĐIKANIMA…

BITNIJI JE BROJ ROMA I JEVREJA OKRENUTIH BOSNI NEGO BROJ SRBA I HRVATA OKRENUTIH SRB I HR..

Last edited 14 dana prije by SH MALIGNO TIJELO STARO 100 GODINA
Bosna u dimijama
Bosna u dimijama
Šta ti kažeš na ovo?  SH MALIGNO TIJELO STARO 100 GODINA
14 dana prije

Gazijo moj 🙁 – zlo datira još od 1389 🙁 – kada su muslimanski okupatori došli na naše ćafirske prostore 🙁 !

Humano preseljenje za islam 😎 !

Adil
Adil
14 dana prije

Ćuj čviljavog šta laže. Svi znaju da je Ar. R BiH sama deblokirala Bihać i u Oluji oslobodila pola Like i Korduna. Također je poznato da je slavna Ar. R BiH oslobodila Drvar, Šipovo, Mrkonjić Grad, Jajce, te izbila na Veliku Manjaču i HE Bočac. Sarajevo je deblokirano kada smo mi Bošnjaci vratili Srbima Mrkonjić i Šipovo, da bi zauzvrat gennocidaši deblokirali Sarajevo i dali nam koridor do Goražda. Pa ovo su sveopšto poznate ćinjenice, UZP bando.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
14 dana prije

Lažete čim zinete ,izvrćete činjenice.Da vam nije bilo hrvata imali bi vi desetak srebrenica nezahvalnici jedni .
Vi ste uzp armija BIH + mudžahedini + dobrovoljačka i to osuđeni i presuđeni.Prema tome poklopi se po ušima .To vam je tek početak ,a sad vam ide optužnice za leotara,šantića ,djecu viteza ,uskok,doljani i da ne nabrajam ,ima toga koliko hoćeš bando jedna .

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

Ma šta ba lažem? Meni je moj babo pričo da smo mi oslobodili i Kupres pa ga darovali vama UZP-ovcima. Da vam nije bilo nas Bošnjaka Srbi bi vam zauzeli Zagreb. Sada ispada da ste vi nama pomagali. Kako da niste. Nezahvalni UZP-ovci.

Filip
Filip
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
14 dana prije

Nabijem ti babinu ženu!

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
14 dana prije

Netko te je dobro slagao i priča da ste vi nešto oslobodili je za malu djecu. Vi ste samo srednju bosnu oslobodili klanjem Hrvata.

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
14 dana prije

Sve je istina. Zahvalite rahmetli Aliji šta je zaustavio Sefera na putu za Neum i Ploče. Da Alija nije zaustavio Sefera, katoličko pitanje u BiH bi bilo riješeno. Ne bi bilo tzv. rvata na prostoru centralne Bosne i zapadne Hercegovine. Možete se vječno klanjati Aliji na mezzaru na Kovaćima jer on vas je spasio, nacionalna manjino.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
14 dana prije

Mato ko ubi Kraljevica de nam ti reci.

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

Ja neke među nama Bošnjacima nikada neću svatit. Plačeš za Kraljevićem, a taj isti Kraljević je tijo Rvatsku do Drine, a nas Bošnjake nije priznavao nego nas je smatrao Rrvatima islamske vjere. Na jednoj strani mrzimo usstasse, a na drugoj veličamo Kraljevića. Ma kontradiktorni smo do bola. 

Filip
Filip
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
14 dana prije

Niste vi kontradiktorni do bola, nego ste bolesni do kontradiktornosti.

Filip
Filip
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

1826. muslimanska brdska udarna brigada, meni moj Ujo kazivao, jes ohlađenog mi Bakira.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
14 dana prije

Turčine, vi oslobodili Šipovo i Mrkonjić??? To je laž nad lažima! Evo zašto ja stalno tvrdim da nema većih lažova od vas tzv. bošnjaka ex. Turaka na dunjaluku. Sve vam je lažno, krenuvši od imena, jezika, historije. Ma sve sve. Možete se slobodno zvati Lažnjaci umjesto tzv. bošnjaci, jer bi vam ime Lažnjaci potpuno odgovaralo karakteru.

SejdoKralj
SejdoKralj
14 dana prije

Milanović je potpuno razgolitio kako hrvatski plenkovićev HDZ tako i šovinističku šatro građansku politiku tzv bošnjaka.

Anonimac
Anonimac
14 dana prije

popuši ste kamenjari dzaba sve gardijske brigade i bojne od rijeke do viteza
heroji šantićeve stoje još uvijek tu

Adil
Adil
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

Ma pustiji ba, sve lažu. Da mi u junu mjesecu 92. godine nismo pokrenuli akciju “Junski sabahi”, Srbi bi bili okupirali cijelu dolinu Neretve. Nezahvalni UZP-ovci.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
14 dana prije

Odavno ne pročitah bolji vic .
Vi muslimani ste čudo ,što se tiče izmišljanja i laganja .Vjerujmi nema vam ravnih u cijelom svijetu ,što se tiče laganja .
Evo vam i jedan oskar za to 🖕.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Adil
14 dana prije

Vi ste tek počeli ratovati protiv nas Hrvata,kad ste propustili istocnu Bosnu,dotad prica nije nas rat itd..

Filip
Filip
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

Heroji Šantićeve? Ahahahahahahaha… Ahahahahahahahahahaha…

Srbče
Srbče
14 dana prije

A primirja 4 godine.Sve pod medjunarodnim patronatom,a sankcije Srbiji.A uvoz oružja preko od madjarske.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
14 dana prije

Smrdče trebali nas vi sa našim oružjem zgaziti !?
Dobro ste prošli !
Na ukradenim traktorima ste pobjegli !
Gnoju smrdišš !

Pero
Pero
14 dana prije

S muslimanima je ona stara ” pomozi sirotu na svoju sramotu”…krezavi nezahvalni ljudi su to.

Anonimac
Anonimac
14 dana prije

Rat devedesetih je bio pokrenut u Srbiji. Sa ciljem pravljenja “velike srbije”, od Slovenije do Grcke. U ostvarenju tog vojnog cilja Srbe su bili zaustavili Hrvati. Ne i Muslimani. Jer je Muslimanima 1991. cilj bio neuplitanje i jeftini prolaz kroz cijelu pricu (Ovo nije nas rat). Mnogi Muslimani su cak ucestvovali u napadu srbizirane JNA na Hrvatsku 1991. Jednom kada su Srbi zapoceli ubijati i protjerivati Muslimane u BiH, 1992., Hrvatska je primila muslimanske izbjeglice, te oruzjem i sredstvima pomagala Muslimane; u Bihacu, sredisnjoj Bosni, Tuzli, Hercegovini, Posavini…. Obrat se dogodio 1993. dolaskom mudzahedina u BiH. Umjesto da Hrvati , Muslimani i Mudzahedini zajedno pobjede Srbe u BiH, vodstvo Muslimana u Sarajevu se bilo odlucilo za izdaju. Muslimanski vojnici su bili povuceni iz Podrinja i Posavine, i bili upuceni u sredisnju Bosnu ili Hercegovinu. Na crtu prema Hrvatima. Cilj izdajnickog napada na Hrvate je bio “ustase poubijati a zene i djecu protjerati. Izaci na Neum i Ploce”. Tako je barem bilo pisalo u naredbi za pocetak Ooperacije Neretva 93.” Samu izdaju je poticala i Britanija, znajuci da ce se tako Srbima osigurati opstanak osvojenoga. U zamjenu za izdaju i obavljen posao, Britanija je Muslimanima jamcila postedu od odgovornosti. Tako je i bilo: 1993. je Reuters proglasio Hrvate – agresorima na BiH. Zlocini Muslimana i mudzahedina nad Hrvatima se nisu bili objavljivali putem svjetskih glasila. Objavili su se samo Ahmici i rusenje Starog mosta. Den Haag je kasnije proglasio “Hrvatsku sestorku” krivima, Iako je obrana sestorke sudu podnijela sedamdeset dokaza u prilog cinjenici da su Muslimani prbi napali Hrvate. Suci su nemusto na svaki dokaz o muslimanskoj izdaji odgovarali sa “not relevant. Srbi, koji su devedesetih u BiH bili pocinili neshvatljiva zlodjela,pocinili genocid u Srebrenici, otvarali sabirne logore smrti za nesrbe, ubili 60 000 nesrba, od toga 1600 djece samo u Sarajevu…. je sud dao packu po rukama. “Nisu ucinili dovoljno da sprijece genocid i zlocine nad nesrbima”. Stvarno!? Dok je taj isti sud u den Haagu, koji je u postupku primjenjiva samo Englesko pravo, Hrvatima nakeljio UZP. Hrvatima bez kojih ne bi danas bilo niti Bosne, niti nesrba u njoj. A Muslimanima koji su Lonsonu odradili posao spasavanja genocidne, je za nagradu dana posteda od krivice za napad na Hrvate i izdaju. I svi se postupci nad muslimanskim optuzenicima za zlocine mogu voditi u BiH.