Published On: Sub, svi 14th, 2022

PENDEŠ: Nismo zadovoljni Schmidtovim izvješćem

O aktualnoj situaciji u zemlji, izborima, tenzijama, nedogovorima, omjerima snaga, za N1 govorila je Marina Pendeš, izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Situacija u BiH nije ružičasta i šaljemo poruku u svijet kao nefunkcionalna država. Trebaju nam reforme i izmjene zakona”, kazala je Pendeš na početku odgovarajući na pitanje kakva je situacija u BiH.

Izbori će se održati, SIP je raspisao izbore, a najavljuju se i novi pregovori oko prijedloga izmjene Izbornog zakona.

“Predsjednik HDZ Dragan Čović je rekao da je uvijek otvoren za razgovor i mi smo kao HDZ zainteresirani za razgovor. Jako je bitno da smo u jednakoj poziciji kao ostala dva konstitutivna naroda da možemo birati predsjednika i predstavnike u vlasti”.

“Mi idemo na izbore i to je manje zlo. Često se fokusiramo na ono što je za nas bitno, a to je izmjena Izbornog zakona želeći da BiH dovedemo u poziciju za kandidatski status u EU”, kaže Pendeš.

Kaže da bošnjačka politika kroz parlamentarnu proceduru želi da se ona ne provede i s DF, zastupa takve interese.

“DF je bošnjačka politička stranka na temelju izbornih rezultata i onoga tko je za njih glasovao. Bošnjačka politika je da se kroz parlamentarnu proceduru ne provede istinska procedura o izboru izbornog povjerenstva.”

“Ne razumijem u čemu je opstrukcija u novcu za izbore. Prvo treba donijeti proračun i to je zakonski, nije opstrukcija ministra Bevande. Ministar Bevanda nije jedini odgovoran za donošenja proračuna.”

Istaknula je da SIP banalizira priču i želi kozmetičku promjenu izbornog zakona i digitalizaciju. Kada sam ih pitala na jednom “okruglom stolu” je li to moguće uraditi, kazali su da nije. Isto tako, Pendeš kaže da HNS i HDZ i svi Hrvati žele demokratsku BiH i pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti.

“Može i izmjena Izbornog zakona biti uvjet za novac koji je neophodan za održavanje izbora. Nisu se stekli uvjeti ni po kojem osnovu za izbore. HDZ ide na izbore.”

HDZ se žalio na izbor članova SIP-a ali je Sud BiH presudio da su izabrani u skladu sa zakonom.

“Pokušavaju protiv Dragana Čovića stvoriti atmosfere da smo mi protiv BiH i pozicionirati Hrvate kao neprijatelje ove države. Ovo je naša domovina.”

Bilo je burno kada je upitana o veličini plaće koju prima dok neki građani nemaju novca za kupiti litar ulja koje košta pet maraka.

“Nigdje to nema na svijetu da se pita za plaću. To je osobno pitanje. Mislim da je to neprimjereno”

Kazala je da podržava i ograničavanje mandata na dva ciklusa i da treba dati priliku mlađima da pokušaju uraditi nešto bolje. Isto tako je naglasila da nije zadovoljna s izvješćem visokog predstavnika Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Nije se spominjalo narušavanje prava Hrvata i izvješće ne odgovara istini. Ne cijeli, ali ne odgovara istini“, zaključila je Pendeš./HMS/

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
14 dana prije

Rekoh ja da ćemo ga mi muslimani podokiti al niko ne sluša od ovih sda nemoguća je muslimanska država u evropi nemoguća probudite se

MUjko SPAČEK
MUjko SPAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
14 dana prije

da je matora PRDNEŠ zadovoljna š”čoekom i njegovom…. pitom..
bila bi zadovoljna i sa šmitom….

Oximoron
Oximoron
14 dana prije

Nismo zadovoljni … ali kao i do sada, necemo nista napraviti … uzgred trazicemo od svih ostalih da nesto poduzmu … djidjimidji patetika.
Bojim se da ova generacija HDZ-a nema kapacitiet bilo kakvog djelovanja.

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Oximoron
14 dana prije

HDZBiH je politički podkapacitiran. Ne dozvoljava HDZ-ovim mladim lavovima da se politički afirmiraju. Starima se “šamrla” zaljepila za stražnjicu!

MUjko SPAČEK
MUjko SPAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
14 dana prije

Čovićeva ambicija je da HNS koji dobije 6 puta MANJE glasova nego PROBOSANSKE stranke ima pravo dobiti trećinu svega, da stranke koje imaju 5 ruku od 42 imaju pravo na TROSTRUKO VIŠE na nivou države i Federacije.
Imaju pravo ŠTITIT vitalni nacionalni interes Hrvata, ali nemaju pravo druge UGROŽAVATI.
Oni ŽELE DOMINACIJU nad većinom i pokušavaju da ubijede sve oko sebe da je to njihovo pravo.
33+33 je 66, dvije trećine, to je sputavanje jedne većine u BiH.
U ovom trenutku u Parlamentu PROBOSANSKE stranke imaju 58%, ali su zbijeni u 33% s tim SH SHOWinističkim politikama.
Čović želi to da zadrži…

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  MUjko SPAČEK
14 dana prije

Odcijepite se od nas !

Anonimac
Anonimac
14 dana prije

Za koga se ginulo u srednjoj bosni zali boze da ove ulizicemogu primati po 10 tisuca i lagati narod tuga jad sunovrat hrvatske politike stara izreka u sto vira za sto lira

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

Kako za koga se ginilo? Ginulo se za benefite drugarice Marine, mumije Radoja, Nikole Livrinovica, suzaninog zigola Marinka….

nisam kriv
nisam kriv
14 dana prije

Ti prdaro pređi na N1 jedan tamo i pripadaš !
Sram me je !

Anti
Anti
14 dana prije

Očekivati da će te saslušati normalno u medijima koji su nabrijani na Hrvate kao i cijela bošnjačka javnost je u najmanju ruku glupost. To dokazuje i ova voditeljica i ponovo i ponovo gostuješ tamo gdje te ne poštuju. Ne znam šta je tim našim političarima. Kad te pozovu odbij sudjelovanje i jasno skreši u brk zbog čega je to.

Anti
Anti
Šta ti kažeš na ovo?  Anti
14 dana prije

Da li je bošnjačkim političarima voditeljica ovoliko upadala u riječ. Čuj što je Čović bio tamo ili što je išao na proslavu. Ìšao je i šta, ti ćeš reći gdje će ko ići nakon 30 godina od rata. Kao da je išao u S.Koreju.

Blanka
Blanka
14 dana prije

Drugarice Marina, nek vi niste zadovoljni svabinim izvjescem. Jel drug svabo legitiman za adezej, to je pitanje.

Drugo, pitate li vi Hrvatice u Hrvate jesu li zadovolji vasim radom i zasluzujete li ikada vise dobiti sansu za participirati u tijelima vlasti?

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
14 dana prije

Tek vi necete biti zadovoljni.