Petak, 21 lipnja, 2024

MILAN KUJUNDŽIĆ NAKON ŠTO JE PRESPAVAO: Sad jesam za Treći entitet

Must Read

Mnogi su jučer jedva dočekali objaviti vijest s naslovom da je Milan Kujundžić jučer došao u Mostar poručiti da je protiv trećeg entiteta. No, onaj koji je u nedjelju stvarno bio u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i slušao iz prve ruke moj govor čuo je drugačije.

Ono što sam ja zapravo poručio jest da ja nisam protiv novih entiteta, a ponajmanje onog koji bi nedvojbeno osiguravao status i prava Hrvata u BiH, već da BiH ne treba još dva entiteta koji bi bili stvoreni i funkcionirali po uzoru na Republiku Srpsku, jer to bi značilo ne uvod u raspad, već definitivnu potvrdu raspada BiH kao države i potpunu legalizaciju srbijanskih osvajanja.

A Hrvati jesu i moraju ostati konstitutivan narod na području cijele BiH, njima pripada CIJELA BIH, što vrijedi i za druga dva naroda, bez obzira koliko entiteta u njoj postojalo i bez obzira na to koliko Hrvata preostalo. Čak i kad bi u BiH ostala samo dva Hrvata, jedan od njih imao bi pravo biti u predsjedništvu BiH, a drugi u Vladi BiH! Hrvati ne smiju biti majorizirani, bilo to od Bošnjaka ili bosanskih Srba, kako u Ljubuškom i Mostaru, tako ni u Žepču ili Sarajevu, Derventi ili Banjoj Luci!

Recept je dobro poznat: Hrvate se ponovno tjera da trguju te da za ono što je njihovo prodaju ono što je njihovo. A sve je to Domovina Hrvata.

Domovina je jedna, države su dvije, a novi hrvatski predsjednik po slovu Ustava RH jednako će brinuti za Hrvate u Hrvatskoj, Hrvate u dijaspori i autohtone Hrvate u susjednim državama, neće brisati Hrvate ni iz Bosne ni iz Hercegovine, neće voditi nametnutu politiku “regiona” u službu koje su se stavili Ivo Josipović i Vesna Pusić, već autentičnu hrvatsku politiku, vođenu izvornim hrvatskim interesima, bez koje nema dugoročno održive stabilnosti na ovim prostorima.

Bez jednakopravnosti Hrvata u svakom kutku BiH, bez obzira na broj entiteta, BiH ostaje trajni izvor nestabilnosti, koji ugrožava budućnost i prosperitet RH. Uz dužno poštovanje suverenitetu susjednih država, Hrvatska više neće šutjeti i gledati dok se iseljavaju Hrvati iz BiH. To neće proći.

prof. dr. sc. Milan Kujundžić

U Zagrebu 15.12.2014.

– See more at:

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -