Published On: Pon, pro 15th, 2014

Pusić: BiH se počinje micati s mjesta

Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, pred početak sastanka Vijeća za vanjske poslove Europske unije izjavila je da je moguće da već ove godine bude aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji je BiH s EU potpisala prije devet godina. ”

Uvjet za to je pisana izjava političkih lidera, pa i glasovanje u parlamentu BiH, možda i parlamentima nižih razina, da se prihvati taj europski dio programa novih vlasti, da i pozicija i opozicija glasa za njega i da se time krene u realizaciju SAA .

To je prvi, ali vrlo važan i veliki korak naprijed kojim se BiH počinje micati s mjesta ”, rekla je Pusić, javio je Avaz.

Naglasila je da joj je drago da novi pristup Unije prema BiH, koji je Hrvatska zagovarala još od proljeća, sada postaje inicijativa EU, te da se ne radi ni o kakvom snižavanju kriterija, već promjeni redosljeda prioriteta. ”

Proces, dakle, nije blokirana visokim i zahtjevinim preduvjetima. On postavlja dovoljno ambiciozne i realne ciljeve, a temeljni je da ova postava izabrana na izborima, u svom mandatu kandidira BiH za članstvo i dobije pozitivne mišljenje Europske komisije o tome.

To je moguć i ostvariv cilj i ako se u tome uspije, to su gotovo sigurne tračnice za BiH u mnogo različitih aspekata, ne samo kada je njezino članstvo EU po srijedi, već i stabiliziranje istitucija, jačanje njene Funkionalnost i slično. Hrvatska će inzistirati da se kao ključni kriterij tretira provedba Ugovora o rastu i zapošljavanju. To je izuzetno važno jer se politički rezultati ne mogu očekivati bez dobre ekonomske podloge ”, rekla je Pusić.

Navela je i da samim stupanjem na snagu SAA kreće proces reformi koje ovaj dokument podrazumijeva. Šefica Europske diplomacije Federika Mogerini, koja predsjedava FAC-om, najavila je da će EU usvojiti zaključke o BiH u poslijedpodnevnim satima. ” Očekujte zaključke o BiH kasnije poslije podne. Ovo je dan pun aktivnosti iu okviru toga povjerenik Hahn i ja ćemo informirati ministre o našoj nedavnoj posjeti BiH, nakon čega će se donijeti neke odluke. O svemu ću vas informirati kasno poslije podne ”, rekla je Mogerini novinarima. Dodala je da će FAC najviše govoriti o situaciji u Siriji i Ukrajini i da već sutra putuje u Kijev. Šefica Europske diplomacije, koja predsjedava FAC-om, najavila je da će EU usvojiti zaključke o BiH u poslijepodnevnim satima.