Published On: Uto, svi 28th, 2013

MILAN KUČAN: Političari iz RS-a više nemaju podršku Beograda

SARAJEVO –  Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan u intervjuu za današnje Oslobođenje izjavio je da je njegov stav  konstantno bio da je vrlo opasno početi raspravu po pitanju OHR-a.
– Opasno je izricati prognoze treba li ga ukinuti ili ne. OHR je s jedne strane čuvar ustavnog uređenja BiH, čuvar Daytona, a s druge – OHR u BiH je garancija za mir – kazao je Kučan.
Također je istaknuo da su priče iz Republike Srpske o otcjepljenju manipulativne i više se odnose na domaću publiku i ubiranje političkih poena u vlastitom entitetu i vlastitom biračkom tijelu.
– To nije realno niti moguće. U velikoj mjeri, takav stav može egzistirati pod pretpostavkom da političari iz RS-a imaju podršku Beograda. Međutim, vidljivo je da je više nemaju i zbog toga su njihove želje potpuno nerealne. Što prije se i Banja Luka i Sarajevo i Mostar okrenu svojoj državi i shvate da svi dijele sudbinu te zemlje i nose odgovornost za njen prosperitet, toliko će prije biti skraćen put i prema Bruxellesu – naglasio je Kučan. 
Odgovarajući na pitanje u vezi “relaksiranja” odnosa u regiji posljednjih mjeseci, bivši slovenski predsjednik je rekao da je svaki mali uspjeh ustvari veliki i da se ništa ne može promijeniti preko noći.
– Dogodile su se loše stvari koje se ne mogu tako lako zaboraviti i mislim da je politika napravila mali, ali važan korak ka konačnom cilju, a to je ponovno rađanje BiH kao suvremene države i njenog puta ka EU. Susjedne zemlje su shvatile da je BiH samostalna, nezavisna i da nema cijepanja njenih dijelova. Trebalo je duže vremena da im to postane jasno, ali svaki korak naprijed je dobar znak pomirenja – zaključio je Kučan.