Published On: Pet, lis 29th, 2021

MIKULIĆ: Možda bi Palmeru trebalo plastično objasniti da će Hrvati pristati na slabljenje Doma naroda onog trenutka kada to Amerikanci učine sa Senatom. Dakle, nikada…

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) Martin Mikulić navodi kako reakcija na navodni Palmerov dokument “označava propast dugoizgrađivane, samoobmanjujuće iluzije kako će SAD preurediti BiH po mjeri većinskog nacionalizma”.

Možda je najznačajnije to što je političke subjekte sa središtem u Sarajevu nazvao pravim imenom – probošnjačkim strankama. To se suprotstavlja spinu kako se radi o nekakvim “probosanskim” strankama, a što za cilj ima predstaviti hrvatsku i srpsku stranu kao antidržavnu, što apsolutno ne odgovara istini. Ako kao najmjerodavniji parametar uzmemo dosljedno poštivanje i privrženost Ustavu BiH, onda ćemo brzo doći do zaključka kako jedino probošnjačke stranke mogu biti “antibosanske” jer im je ultimativni politički cilj stvaranje monolitne BiH u kojoj bi Hrvati i Srbi izgubili svoja dogovorena prava – smatra Mikulić.

Po njegovim riječima, važno je da se demistificira kako presude Europskog suda za ljudska prava zahtijevaju odbacivanje načela konstitutivnosti, što se u dokumentu eksplicitno negira.

Dom naroda i Senat SAD-a

– Probošnjačkoj strani stoga je jedino preostala taktika tvrdolinijaškog inzistiranja na reduciranju ovlasti domova naroda, što ne traži apsolutno ni jedna odluka bilo kojeg suda. Time nastoje proces ustavnopravne reforme pretvoriti u političku trgovinu. Međutim, tu se ne bi smjelo raditi o bilo kakvom trgovanju, nego isključivo o primjeni odluka sudova te usklađivanju s Ustavom BiH kako bi se uklonio svaki oblik diskriminacije. Svaki zahtjev koji nije u skladu s Ustavom treba u startu biti odbačen – jasan je predsjednik HSPF-a.

Po njegovim riječima, probošnjačke stranke trebalo bi upitati kako da SAD, Belgija, Švicarska i Italija mogu biti konsolidirane demokracije, a imaju simetrični bikameralizam poput BiH. Pri izboru Senata u SAD-u, glas iz Wyominga ima 68 puta veću vrijednost od onoga iz Kalifornije pa s tim nitko ozbiljan nema problema.

Možda bi i Palmeru trebalo plastično objasniti da će Hrvati pristati na slabljenje Doma naroda onog trenutka kada to Amerikanci učine sa Senatom. Dakle, nikada – kaže Mikulić.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Milat
Milat
30 dana prije

Ne slazen se.

Prvo 2/3 glasova treba da se prihvati izborni zakon. Probosanske stranke i bakir ce glasati samo ako dom naroda bude reduciran.
Dom naroda kad bude reduciran( zabranit biranje hrvatskih delegata od strane bosnjaka to zastitit nekim dogovorom)

Za uzvrat hrvati trebaju trazit 3 megazupanije u kojem je jedna mijesana.

Izborni zakon predsjednistva po aprilskom paketu nije usluga hrvatima jer predsjednik ce se birat u zastupnickom parlamentu izmedju samih politicara a ne gradjana iz 3 megazupanije FBIH.

To je ok, jer bosnjaci ne mogu dobit sve.

Klempo
Klempo
Odgovori   Milat
30 dana prije

Ništa I’m ne treba dati, mislim bošnjacima. To su agresivni kradljivci i prevaranti.

Drina je granica, i ostaje
Drina je granica, i ostaje
30 dana prije

Ma jašta. 9% populacije želi blokirati čitavu državu po ćeifu. To ni u Zanzibaru vam ne bi prošlo

Klempo
Klempo
Odgovori   Drina je granica, i ostaje
30 dana prije

Pametnjakoviću radi se o ustavotvornom narodu. Pa da ih je i 1%, mora biti po njihovom.

Real
Real
Odgovori   Drina je granica, i ostaje
29 dana prije

Tvoj komentar je čisti bezobrazluk, znaš vrlo dobro od kojih se naroda sastoji država, broj pripadnika pojedinog naroda nema veze ako je taj narod ravnopravan sa druga dva. Nije moguce da se to mora objašnjavati svakom od vas pojedinačno. Ako ti nije jasno eto ti odgovor, a ako ti je jasno onda si obični provokator.

Klempo
Klempo
30 dana prije

Ha ha bravo. Tako je.