Published On: Pet, lis 29th, 2021

ĆUBELA: Panika i ludilo među sarajevskim strankama je odraz nemoći

Nakon dolaska američkog izaslanika za izbornu reformu u Bosnu i Hercegovinu, činilo se kako histerija stvorena u bošnjačkim političkim krugovima ima dimenziju prepoznatljivog rukopisa AID-a ili pak pregovarački taktičkog podizanja ljestvice nezadovoljstva, koje je graničilo s radikalizmom, kako bi se u predstojećoj političkoj tržnici isposlovao što bolji ishod.

No, kako su odmicali sati, a mediji sa sjedištem u Sarajevu nastavljali stvarati gotovo neprijateljsko ozračje, uspjelo se nazrijeti kako se zapravo u pozadini ovoga nezadovoljstva nalaze akumulirane višegodišnje frustracije zbog neostvarenog ratnog, ali i poratnog cilja – potpune dominacije ovoga naroda. Najprije nad Hrvatima.

Doktorand Ivan Ćubela, asistent na studiju politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, ističe kako je iznimno važno za BiH da se ponovno našla u fokusu najvažnije sile svijeta – SAD-a, ali i administracije Europske unije, čiji je cilj očuvati Dayton koji je sazdan od formule – jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, piše Večernji list BiH.

Mitovi o nenacionalistima

– Panika i svojevrsno ludilo koje je nastalo u istim redovima znak su njihove nemoći da sruše Ustav BiH koji, u biti, i jest proizvod SAD-a – smatra Ćubela.

On tvrdi kako je ovo apsolutni poraz bošnjačke politike koja godinama svoje nacionalno tijelo hrani manipulacijama koje niti su realne niti ostvarive.

– Bošnjačka politička elita i mantre kojima je trovala ovo društvo postaju svrha samima sebi jer je došlo vrijeme da bošnjačkom narodu jasno kaže – ovo je stvarno zemlja triju naroda, huškamo vas bez ikakva uporišta i rušimo sve ono što je omogućilo neovisnost, cjelovitost i mir u našoj zemlji – dodaje Ćubela.

Po riječima ovoga mladog politologa, upravo su stajališta SAD-a nedvosmislena te građansko, sarajevsko ili bosansko spinovanje ovoga puta ne može imati uspjeha.

– Gospodin Izetbegović nema što kome davati, bilo Hrvatima ili nekome drugom. Ulazimo u zanimljivo razdoblje u svakom segmentu, prostor za manevar i obmane praktički više i ne postoji. Mislim da konačan dogovor dolazi jako brzo jer status quo više nije održiv na bilo koji način – smatra Ćubela.Bild.ba

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

Gdje nestadoše oni bolesnici sda i df botovi koji su cijele dane ovdje jahali sa svojim halucinacijama. Nigdje nijednoga, nije im diler donio novu dozu, bogami odvikavanje ce biti zajebano

Robin Moon
Robin Moon
9 mjeseci prije

Sjecam se jednom Radončić izjavi: ” pogledajte kako je Čović uspio izgurati hrvatsko pitanje na medjunarodnu razinu, a u Sarajevu su ga ismijavali !” Dakle ne da su nam krali prava, terorizirali nas, ubijali nego su se jos svemu ismijavali. Zapamtite to!