Published On: Sri, sij 13th, 2021

Mike Pompeo tvrdi: Nova matična baza Al Qaide je u Iranu

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je danas, ne pružajući čvrste dokaze, da je teroristička organizacija Al Qaida uspostavila novu matičnu bazu u Iranu.

New York Times izvijestio je u novembru da su izraelski operativci u Iranu ubili drugog najmoćnijeg čovjeka Al Qaide Abu Muhammad al-Masrija, optuženog za bombaške napade na dvije američke ambasade u Africi 1998. godine. Iran je porekao izvještaj, rekavši da na njegovom tlu nije bilo “terorista” Al Kaide.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Washingtonu rekao da prvi put objavljuje da je al-Masri umro 7. 8. prošle godine.

Pompeo je rekao da njegovo prisustvo u Iranu nije iznenađenje i dodao: “Prisustvo Al-Masrija u Iranu ukazuje na razlog zbog kojeg smo danas ovdje. Al-Kaida ima novu matičnu bazu: to je Islamska Republika Iran.”

Abdullah Ahmed Abdullah, alias Abu Muhammad al-Masri (Foto: EPA-EFE)Abdullah Ahmed Abdullah, alias Abu Muhammad al-Masri (Foto: EPA-EFE)

Podsjećamo Abdullah Ahmed Abdullah, koji se predstavljao i pseudonimom Abu Muhammad al-Masri ustrijeljen je na ulici iranske metropole Teherana, a u njega su pucala dva napadača na motociklu, za koje se sumnja da su bili agenti izraelske obavještajne službe Mossad. Značajno je napomenuti je Abdullah ubijen 7. septembra, točno na godišnjicu smrtonosnog napada 1998. na američke ambasade u Africi, za koje je bio jedan od glavnih osumnjičenih.

Ubijena je i njegova kćerka Miriam, udovica Hamze bin Ladena, sina ubijenog teroriste Osame bin Ladena glavnog vođe Al Quaide.

Djelovanje Al Qaide je proteklih godina bilo u sjeni mnogo moćnije Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), no to ne znači da nije aktivna. Vjeruje se da ima pripadnike diljem svijeta.