Srijeda, 17 srpnja, 2024

MIJENJA SE KRIZNI EU PLAN: Slijede dramatične promjene na balkanskoj ruti

Must Read

BRUSSELS – Na sutrašnjem summitu u Bruxellesu ministri EU planiraju dramatične promjene u cilju rješenja migrantske krize, među kojima je i zatvaranje balkanske rute za migrante, navodi austrijski list “Standard”.

Na Summitu EU šefovi država i vlada planiraju okončanje ilegalne migracije i, kao prioritet, zaustavljanje politike propuštanja od Grčke do Njemačke, najavljuje bečki dnevnik.

Na temelju dokumenta u koji je list imao uvid, predviđa se da Atena mora odmah napravi mjesta za 50.000 potencijalnih tražitelja azila, kao i da će Grčka dobiti pomoć EU. Migranti koji nemaju šanse da dobiju azil trebalo bi u tom slučaju odmah biti premješteni u Tursku, navodi bečki dnevnik na svom sajtu. Kako list navodi, summit EU i Turske u ponedjeljak u Bruxellesu trebalo bi donijeti dramatične promjene u dosadašnjoj politici prema migrantima i izbjeglicama.

Iz prijedloga u koji je list imao uvid proizlazi da dosadašnji priljev migranata zahtjeva da ruta preko Zapadnog Balkana bude zatvorena. “Iregularan val migracije duž balkanske rute se prekida.

Ova ruta je sada zatvorena “, piše u izjavi koja bi trebala biti usvojena na Summitu, navodi” Standard “.

Dogovori s Turskom

Mnoge planirane mjere baziraju se na dogovorima koji treba da se zaključe s Turskom. Polazi se od toga da će Turska odmah konstruktivno sudjelovati u kontroli vanjske granice u Egejskom moru i one migrante koji ne mogu dobiti azil u Europi prihvatiti u sklopu readmisije.

Planiran je poseban sporazum o readmisiji EU s Turskom, koji treba stupiti na snagu 1. lipnja. Prije toga, na temelju bilateralnih sporazuma, treba da se djeluje iz Grčke. Također, predviđeno je i izravno preseljenje sirijskih izbjeglica iz Turske u države EU. Što se tiče EU, u izjavi se nabraja niz mjera koje narednih nedjelja trebaju biti primjenjene. Kako bi se spriječile posljedice zatvaranja balkanske rute, to jest nagomilavanje tisuća izbjeglica, EU izražava spremnost pružiti svoj maksimum kako bi podržala Grčku u ovom teškom trenutku.

Riječ je o kolektivnoj odgovornosti Unije, koja zahtjeva brzu i učinkovitu mobilizaciju svih raspoloživih sredstava, ali i doprinosa zemalja-članica, navodi se u dokumentu.

Hitni plan Europske komisije

Hitni plan Europske komisije za humanitarnu pomoć biće podržan od šefova država i vlada EU, a za to je predviđeno 700 milijuna eura, od kojih 300 milijuna u ovoj godini. Drugi dio se tiče sigurnosti, a predviđeno je da Frontex pod hitno uputi dodatne službenike u Grčku, na granicu Makedonije i Albanije.

Također je predviđeno da se osigura funkcioniranje prvih prihvatnih centara, gdje će izbjeglice biti registrirane i pripremane za raspodjelu na države EU. Do 1. travnja, najkasnije, države-članice EU treba da stave na raspolaganje službenike Frontex, a Europol pojačati borbu protiv krijumčara.

Dogovor sa Summita treba pridonijeti da se do kraja godine sve zemlje vrate Schengenu, do kada bi kontrole na granicama unutar Schengena trebalo postati prošlost, dodaje se u dokumentu u koji je uvid imao bečki list. (NN / sputniknews.com)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -