Mijanmar sprovodi etničko čišćenje: Šta trebate znati o tragediji Rohingyja naroda

Rohingyja su muslimani iz Mijanmara (bivše Burme), a smatra se da potiču od muslimanskih trgovaca koji su se na tom području naselili prije više od 1.000 godina. Već dugi niz godina Rohingyje su progonjeni u Mijanmaru, a teško je naći primjere u modernom dobu gdje su ljudska prava bila više kršena, nego je to slučaj danas u Mijanmaru.
Često ih se prisiljva na rad bez plaće, nemaju pravo da posjeduju zemlju, a oduzeta su im i mnoga druga prava. Procjenjuje se da u Mijanmaru ima oko 800.000 Rohingyja, a vlada te zemlje se trudi da ih otjera u na druga područja oduzimajući im državljanstvo, umjesto čega dobiju „privremene registracijske certifikate“ zbog čega nemaju ni pravo glasa na narednim izborima. Kada je nasilje počelo? Represija nad Rohingyjama počela je prije nekoliko decenija. Na primjer, po Zakonu o državljanstvu iz 1982. godine Mijanmar ne priznaje Rohyngije, već ih klasifikuje kao ilegalne imigrante iz Bangladeša.
U lipnju 2012. godine počeli su masovni napadi na njih u državi Rakhina. Nakon napada uslijedili su neredi u kojima je oko 100.000 Rohyngija moralo napustiti domove, više od 100 je ubijeno, dok je uništeno oko 3.000 kuća.
Prije nereda rastao je strah među budistima u toj državi da će postati manjina u svom drevnom domu, a upravo je to postao razlog etničkog čišćenja. „Kroz proračunatu politiku izgladnjivanja, prisilnog rada, oduzimanja svih osnovnih prava i onemogućavanja humanitarne pomoći da dođe do Rohingyja, vlada Mijanmara je kriva za osmišljavanje genocida nad ovim narodom. To uzrokuje egzodus i donosi sporu smrt Rohingyjama“, kazao je dr. Habib Diddiqui. Gdje će Rohyngije ići? Egzodus je već počeo. Oko 8.000 imigranata iz Bangladeša i Mijanmara su trenutno na moru, bez mogućnosti da ode u bilo koju drugu zemlju, smatra Međunarodna organizacjia za imigraciju. Susjedne zemlje odbijaju da ih prihvate. Na primjer, Malezija je jasno naredila svojoj mornarici da im ne dozvoljava ulazak u tu zemlju. Također, i Indonezija je naglasila da Rohingyje nisu dobrodošle. Rohingyjama su leđa okrenule ne samo zapadne, već i muslimanske zemlje.