NE DAJU DJECI NA EKSKURZIJU: Kanada uhitila 10 mladih koji su htjeli otići među džihadiste

Deset mladih Kanađana zaustavljeno je neposredno prije ukrcaja u zračnoj luci Montreala, odakle su namjeravali otputovati kako bi se pridružili redovima džihada, što predstavlja najznačajniji val uhićenja nakon smrtonosnih napada prošle jeseni u Quebecu i u parlamentu u Ottawi.

Tijekom proteklog produženog vikenda policija je uhitila mlade osobe, sve stanovnike s područja Montreala. U utorak navečer Kraljevska žandarmerija Kanade (GRC) ustvrdila je da je došlo do privođenja deset mladih osoba “osumnjičenih da su namjeravale napustiti zemlju kako bi se pridružile redovima džihadističkih skupina”.

Uhićenima oduzete putovnice

Te mlade osobe, neke maloljetne, nisu zasad upućene sudu, ali su im oduzete putovnice. Istraga se nastavlja, ali zasad nije podignuta nikakva optužnica, objavio je GRC.

U okviru istrage, “obitelji i osobe bliske toj mladeži” ispitala je policija. Po lokalnim medijima, upravo je jedan od roditelja tih mladih ljudi podigao uzbunu koja je omogućila da se plan osujeti.

Ministar javne sigurnosti Steven Blaney čestitao je snagama reda na “budnosti radi zaštite naših ulica i naših zajednica od stalne terorističke prijetnje”.