Published On: Uto, lip 25th, 2019

MIG Rudolfa Perešina posljednji dan ispred MORH-a.

Avion MiG-21, oznake “26 112”, legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina, koji je iz Austrije vraćen u Hrvatsku i postavljen ispred Ministarstva obrane (MORH) obišlo je više od 110 tisuća posjetitelja, izvijestio je u utorak MORH.

Avion se ispred zgrade Ministarstva nalazi od sredine svibnja, kada je nakon 28 godina, vraćen u Hrvatsku, a svakodnevno su ga obilazili brojni građani i turisti pa je zbog velikog interesa javnosti ispred MORH-a izložen do Dana državnosti.

Osim brojnih građana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva otkrili brojne zanimljivosti o avionu.

Avion kojim je Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt vraćen je u domovinu u povodu obilježavanja 24. obljetnice Perešinove pogibije te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske te će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata, podsjećaju iz MORH-a.

Supruga junaka Domovinskog rata Ljerka Perešin komentirajući veliki interes posjetitelja za obilazak aviona istaknula je da taj avion predstavlja “autentičan simbol onog vremena, vremena i stvari kojima smo odlučno rekli ne“.

Zahvalila je Hrvatskoj vojsci na angažmanu i trudu prilikom povratka aviona iz Austrije u Hrvatsku te kadetima i vojnim policajcima koji čuvaju avion i svima koji ga obiđu, prezentiraju priču o Rudijevom avionu i Domovinskom ratu, navodi MORH.

“Moram reći, gledajući MiG ispred Ministarstva obrane, zaista, izgleda mi sve to pomalo nevjerojatno. Zaista veličanstveno jer tu osjećam da mu i je mjesto. Ovakva ‘ptica’ zaista može i treba biti ispred našeg ministarstva, ispod naše zastave“, rekla je Perešin.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare