MEVLIDE, BOLAN, A VIZE? "Ovakvih napada će biti, dok Amerikanci budu ubijali muslimane"

Građani BIH još dugo, dugo godina biti će u posebnom viznom režimu Amerike i zapadnog svijeta. Zašto? Evo zbog ovog: Tužitelj Dubravko Čampara zatražio je danas u završnoj riječi pred Sudom BiH da Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, optuženi za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, budu osuđeni za krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi s terorističkim djelom.
Čampara je na kraju završne riječi zatražio da se optuženima do izricanja presude odredi mjera pritvora.
Prema njegovim riječima, za organiziranje terorističke grupe zakonom je predviđena najmanja kazna zatvora od pet godina, a za članstvo u terorističkoj grupi najmanje tri godine.
On je naglasio da su optuženi postupali s izravnim umišljajem i da su bili svjesni i htjeli izvršiti ovo krivično djelo.
Čampara je podsjetio da je Jašarević 28. listopada 2011. godine na Veleposlanstvo SAD ispalio 105 metaka iz automatske puške za oko 50 minuta, dok je grad bio u blokadi do 21.00 sat.
On je rekao da je tom prilikom ranjen policijski službenik Mirsad Velić, te da su svi svjedoci izjavili da je u gradu nastupio metež i kaos.
Čampara je naglasio da Jašarevićeva obrana pokušava dovesti u pitanje ranjavanje Velića, negirajući da je to učino prvooptuženi, mada dokazi govore da je on počinitelj.
On je podsjetio i na pronađeno oružje kod Veleposlanstva, kao i u Gornjoj Maoči, i na DVD koji je Ahmetspahić trebao objaviti drugog dana, kao i na laptop koji je oduzet od Jašarevićeve nevjenčane supruge Mirele Demirović.
Tužitelj je podsjetio i da je Demirovićeva izjavila da je Jašarević u rujnu 2011. godine već išao u Sarajevo, ali nije ništa uradio, pa je mislila i da će 28. listopada odustati.
“Svi dokazi govore da su optuženi zajedno pripremali ovaj teroristički napad”, rekao je Čampara.
Jašarevićev branitelj Senad Dupovac je u završnoj riječi naveo da u glavnom pretresu nije dokazano da je njegov klijent počinio krivično djelo terorizma, već da mu sude za krivično djelo ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom ili krivično djelo izazivanje opće opasnosti.
On je rekao da njegov klijent nije došao pred Veleposlanstvo SAD tog dana da nekoga ubije nego da bude ubijen i “mučeničkom smrću sebi osigura mjesto u raju”.
Dupovac je dodao tijekom suđenja nije dokazano da je Jašarević ranio Velića, da se u dostavljenom izvještaju Sudu BiH navodi da su pucala dva policijska službenika, a svjedoci su rekli da su pucala četiri.
On je naglasio da se više plaši završne riječi Jašarevića nego tužitelja.
Jašarević je rekao da, ako ga Sud BiH osudi, to neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on.
On je rekao da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane.
Prema njegovim riječima, Amerikanci koji ubijaju u Iraku izdaju knjige o svojim djelima, a nitko ih ne kažnjava što ubiju 200 ljudi, niti netko od njih traži da se kaju za počinjeno.
Odvjetnici drugooptuženog i trećeoptuženog, Mirza Kovač i Dragiša Mihajlović zatražili su u završnoj riječi da njihovi klijenti budu oslobođeni optužbi “jer Tužiteljstvo nije dokazalo radnje koje im se stavljaju na teret”.
Sudac Branko Perić zakazao je za četvrtak, 6. prosinac, u 13.00 sati izricanje presude.
Prema optužnici, koju je 23. travnja podiglo Tužiteljstvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić napadom na američko veleposlanstvo planirali su iznuditi ustupke od vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.
Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma.
Mevlid Jašarević je prilikom napada na američko veleposlantvo u Sarajevu u blokadi držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.(Srna)