Published On: Ned, velj 9th, 2014

MESIĆ: Stanje na ulici pokazuje potrebu da se BIH reformira u unitarnu državu po mjeri svakog Bošnjaka, pardon čovjeka…

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poručio je kako razumije motive onih koji zadnjih dana prosvjeduju u gradovima u BiH te njihovo razočaranje situacijom u toj zemlji, ali i naglasio kako se nasiljem ništa neće postići, već da je nužno mijenjati tzv. Daytonski ustroj BiH.

Razumijem razočaranje tzv. političkom elitom i očaj zbog toga što se izlaz iz situacije ne popravlja, nigdje ne nazire. Golim nasiljem, pljačkom, rušenjem i paležom ništa se, ipak, neće postići, prenosi u priopćenju Mesićevu poruku voditeljica Ureda bivšeg Predsjednika RH Mirjana Pavoković.

Mesić ističe kako s neskrivenom zabrinutošću prati zbivanja u susjednoj BiH posljednjih nekoliko dana, te smatra kako upravo činjenica da su prosvjedi prerasli u nasilje, upozorenje da se nešto mora iz korijena mijenjati.

A to nešto, to je tzv. Daytonski ustroj Bosne i Hercegovine. Sporazum kojega smo svojedobno svi pozdravili, jer je prekinuo krvavi rat, postao je voljom njegovih kreatora ključnom preprekom na putu pretvaranja BiH u funkcionirajuću državu, poručuje bivši hrvatski predsjednik.

Napominje da iako Daytonski sporazum sadrži i klauzulu o potrebi njegovoga nadograđivanja, to se nikada nije dogodilo. Umjesto toga na Daytonu i neprirodnim entitetima koje je on stvorio, inzistiralo se kao na nedodirljivoj dogmi, a Visokom predstavniku međunarodne zajednice koji je, formalno, imao ovlasti da premosti sve veću podvojenost unutar BiH, u kojoj su se entiteti, posebno jedan, pretvarali u para-države, uskraćivala se mogućnost da te ovlasti koristi na dobrobit Bosne i Hercegovine i u dugoročnom interesu svih njezinih građana, tvrdi Mesić.

Dodaje kako se građane BiH umjesto toga tretiralo isključivo kao pripadnike konstitutivnih naroda, a entitete za koje ne postoji ni povijesno, ni političko utemeljenje kao neprolaznu vrijednost, mada je nefunkcionalnost BiH kao države svakim danom bila sve očitija.

Propadanje gospodarstva i privatizacijska pljačka, odnosno vlast tajkuna, korupcija i kriminal bili su samo neizbježni pratitelji takvoga stanja. Smatram da je krajnji trenutak da međunarodna zajednica, a posebno države potpisnice Daytonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska, shvate potrebu neodgodivog pristupanja reviziji Daytona i pretvaranju BiH u građansko društvo ravnopravnih građana s unutarnjim ustrojem bitno različitim od današnjega. Nemiri posljednjih dana bili su ‘žuti karton’. Ne treba čekati da ulica ispostavi i ‘crveni karton’. Tada će biti kasno, zaključuje Mesić.