Published On: Sri, kol 28th, 2013

MERKELOVA: Nismo smijeli primiti te Grke

Njemačka kancelarka Angela Merkel u predizbornom obraćanju je izjavila da Grčku nikada nije trebalo pustiti u eurozonu, jer je time ova organizacija samo oslabila, prenosi agencija Anadolija

Kancelarka Merkel Smatra da njen prethodnik Gerhard Schroeder nije nikako smio pristati na to da Grčka postane članicom eurozone.

‘Grčkoj nikada nije trebalo dozvoliti da uđe u eurozonu. Schroeder ih je primio 2011. godine i time oslabio Pakt stabilnosti. Obje odluke su bile skroz pogrešene i početak naših sadašnjih problema’, kazala je Merkel.

Ona je svojim pristalicama ponovila stav da se zalaže za snažnu jedinstvenu valutu u Europi, ali je dodala da se to može postići samo kroz reforme u krizom pogođenim zemljama kao što je i sama Grčka.

‘Jedinstvena valutna zona je veliki blagoslov i tu nema mjesta nikakvoj sumnji. Zato je euro za nas mnogo više od valute. Zato smo i pokazali solidarnost, ali je solidarnost uvijek povezana s odgovornošću za reforme u zemljama koje su osjetile našu solidarnost’, kazala je Merkel.

Izjave Merkel uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je njemački ministar finansija Wolfgang Schauble kazao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket pomoći.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare