Published On: Sri, ruj 1st, 2021

Merkel: Ne morate se zvati Erika ili Klaus da biste bili Nijemci

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su migranti koji dođu u Njemačku Nijemci iako imaju strana imena, suptilno kritizirajući rašireni običaj među bijelim Nijemcima da Turke rođene u Njemačkoj ispituju odakle su došli.

– Integracija se ne može provlačiti kroz sedam generacija i nikada ne završiti samo zato što se netko ne zove Erika ili Klaus – rekla je Merkel u Berlinu.

– Pitanje je dokad se osoba koja nema njemačko ime mora integrirati prije nego što se potpuno integrira? Mislim da svakome treba pružiti priliku, dok ne dobije njemačko državljanstvo, da ga se smatra dijelom ove zemlje, a ime pritom ne bi trebalo imati nikakvu ulogu – dodala je, prenosi Hina.

Merkel je istaknula da su useljenici iz drugih kultura radili za Njemačku i tako pridonijeli njezinoj snazi. Kancelarka je govorila na 60. obljetnici potpisivanja ugovora s Turskom o primanju stotina tisuća turskih radnika koji su popunili manjak radne snage 1960-ih.

Tadašnja Zapadna Njemačka slične je ugovore potpisala s Italijom, Portugalom i bivšom Jugoslavijom (1968.), a Istočna Njemačka s Mozambikom, Kubom i Vijetnamom. Na obljetnici su dodijeljene nagrade Njemačke zaklade za integraciju, uključujući hrvatskoj useljenici Anki Ljubek, majci poznatog njemačkog glumca Carla Ljubeka.

Merkel je došla u sukob s dobrim dijelom demokršćanske Unije CDU/CSU nakon što je 2015. dozvolila prihvat više od milijun izbjeglica, mahom iz Sirije i Iraka. Kancelarka, koja je Njemačku vodila 16 godina, povlači se iz politike nakon parlamentarnih izbora 26. rujna.

guest
nije obvezno
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x