Published On: Sri, ruj 1st, 2021

“Američki vojnici” prodaju nevjerojatne priče građanima BiH. Doista je teško povjerovati…

U porukama je navedeno da će primatelj dobiti milijunski iznos ako pošiljatelju na račun uplati 500 KM

Policija u Srednjobosanskoj županiji je u posljednje vrijeme zaprimila više dojava građana koji su na adrese elektronske pošte primili sumnjive poruke u kojima ih njima nepoznate osobe obavještavaju da mogu dobiti milijunski iznos ako na račun osobe koja šalje e-mail uplate 500 ili 1.000 KM.

Kako Oslobođenje doznaje od izvora bliskog istrazi, radi se o skupini prevaranata koji imaju dobro osmišljen modus operandi.

“Ja sam vojnikinja SAD-a i tijekom jedne od akcija koje smo imali u Siriji pronašla sam kovčeg u kojem se nalazila ogromna količina novca. Sada mi je potrebna osoba s kojom ću stupiti u bračnu zajednicu ili poslovno partnerstvo kako bih novac prenijela na siguran teritorij”, glasio je jedan od mailova.

– U mailovima koje su slali državljanima BiH, prevaranti su se predstavljali kao vojnici Oružanih snaga SAD-a. Navodili su da su tijekom boravka u Siriji, Iraku i Afganistanu od talibana oduzeli kovčege s ogromnom količinom novca. U jednom mailu žena, koja je navodno bila vojnikinja u Siriji, piše da raspolaže s tri i pol milijuna KM, koje ne može ponijeti u svoju zemlju jer je stalno prate. Kako bi taj novac mogla iskoristiti i “prenijeti na siguran teritorij”, osobu kojoj šalje mail moli da joj pomogne i zahtijeva od nje da stupe ili u bračnu zajednicu ili u poslovno partnerstvo. Navodna vojnikinja je spremna spomenuti iznos uložiti u neku tvornicu u BiH, a da bi to bilo realizirano, primatelj maila joj mora poslati 500 KM, kaže izvor blizak istrazi i dodaje da je veliki broj građana nasjeo na ova lažna obećanja.

MUP SBŽ-a je zbog toga upozorio građane da ne nasjedaju na ove prijevare i da nikome ne daju osobne podatke, kao ni broj bankovne kartice.

– Apeliramo na građane da vode računa o svim oblicima internet-prijevara, uključujući i ovaj specifični oblik, jer jedino na takav način mogu spriječiti prevarante da ih materijalno oštete, navode u policiji SBŽ-a i ističu da se radi na rasvjetljavanju ovih prevara, kao i na procesuiranju počinitelja. O svemu je upoznato i Tužiteljstvo SBŽ-a.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zagor
Zagor
1 godina prije

…pa koliki idiot trebas biti da uplatis pare ovakvim tipovima?

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Zagor
1 godina prije

Pa da nije idiota, ne bi bilo ni prevaranata. Priroda je sve uravnotežila pa i to.

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Da nije idiota imali bismo i normalnije političare!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
1 godina prije

Plus

ready2go
ready2go
1 godina prije

Nesto mi je tu sumnjivo 😀

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  ready2go
1 godina prije

Vidi braje pametnoga, nešto mu je tu sumljivo. Zaslužuje Nobelovu nagradu!

Robinson Kruso
Robinson Kruso
1 godina prije

Smiješno.
Ali ako pretpostavimo da iza svega ipak stoje američki vojnici koji su prevaranti, nije li vrijeme da se u ovaj posao uključe i američke obavjesne službe i USA veleposlanstvo u BiH, koje će izači sa nekim priopćenjem, tipa ti prevaranti jesu ili nisu američki vojnici, jer mnogi se slikaju u američkim uniformama i traže pare za prebacivanje “blaga” itd, sad što je već predmet prijevare.

veritas
veritas
1 godina prije

Čovjek da ne povjeruje da ima toliko naivčina. Pa neka ih dogule i do kože!