Published On: Sub, lis 27th, 2018

Mektićevo dvostruko mjerilo s migrantima: Kapitulacija u USŽ-u, državni udar kod Mostara

Sredinom svibnja državni ministar sigurnosti Dragan Mektić prijetio je vlastima, odnosno hrvatskim policijskim i političkim dužnosnicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, uhićenjima, a cijelu krizu je, zaustavljanjem nasilnoga slanja migranata u centar kod Mostara, kada je Sarajevo “čišćeno zbog dolaska Erdogana”, nazvao državnim udarom, da bi pet mjeseci kasnije proglasio kapitulaciju prema bošnjačkim vlastima Unsko-sanske županije, piše Večernji list BiH.

Vlasti USŽ-a procijenile su kako je narušeno sigurnosno stanje zbog navale migranata, kao i stalnih prijetnji, nasilja i neizvjesnosti te približavanja zimskih dana te je blokiran dolazak migranata. Identičnu situaciju i odluku vlasti HNŽ-a i tamošnjega policijskog ravnatelja prije pet mjeseci Mektić i brojni međunarodni dužnosnici ocijenili su posve drukčijom.

Policija USŽ-a u pravu

Zapravo, ovaj slučaj pokazao je kako se raspao sustav upravljanja migrantskom krizom na razini BiH te da, zahvaljujući isključivo sretnim okolnostima, ova zemlja nije postala poprište napada i mogućnosti eskalacije nasilja.

S obzirom na činjenicu da BiH gotovo nema posve pouzdane podatke o identitetu ljudi, nitko sa sigurnošću ne može reći da među više od 14.000 ljudikoji su ušli u zemlju nisu okorjeli teroristi, ekstremisti, kriminalci…

Unatoč tvrdnjama resornog ministra Dragana Mektića kako BiH upravlja migrantskom krizom, istina je posve suprotna i ključni je zapravo problem što se ne poštuju zakoni ove zemlje. Tako se vrlo precizno Zakonom o strancima propisuje da se stranac “bez dokumenata mora staviti pod nadzor u posebnim ustanovama” bez mogućnosti da, doslovce, turistički razgleda BiH.

Upravo su takve mjere propisane jer se potencijalno radi o sigurnosnoj prijetnji. Istodobno, koliko god zvučalo apsurdno, na samome terenu u Unsko-sanskoj županiji policija se počela pridržavati zakona. Policija je konačno blokirala talgo-vlak koji prometuje na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo, a u kojem se nalazilo stotinjak putnika – migranata te im nije dopustila izlazak iz vlaka.

Također, pripadnici policije MUP-a USŽ-a u Ključu su zaustavili izbjeglice i migrante te zabranili ulazak autobusima koji prevoze migrante iz Sarajeva u područje Unsko-sanske županije. Nakon toga, migranti i izbjeglice koji su vlakom stigli u Bihać, organiziranim prijevozom, autobusima, vraćeni su u Sarajevo, dok su migranti koji su zaustavljeni u Ključu ranije vraćeni u Sarajevo.

Na ovaj način poslana je jasna poruka da će svi koji krenu za Bihać i Veliku Kladušu javnim prijevozom iz Sarajeva biti vraćeni.

Svako daljnje povećavanje broja migranata na području Unsko-sanske županije, a da za to nema odgovarajućega smještaja za toliki broj migranata, potencijalna je prijetnja daljnjem narušavanju sigurnosti na području Unsko-sanske županije. Činjenica je da mi već svakodnevno imamo više kaznenih djela, poput bludnih radnji, silovanja, teških krađa, oduzimanja tuđe pokretnine, kaže Mujo Koričić, ravnatelj policije US županije.

Karta u dva smjera

Cijelo vrijeme migrantima nije bilo dopušteno napustiti vlak. Negodovali su kada su doznali da će biti vraćeni u Sarajevo. Registriran je i jedan incident.

Jedan od migranata bacio se u prozor buffet-vagona. Policija ga je svladala, nakon čega su i radnici Željeznica Federacije koji prate vlak kazali kako se ne osjećaju sigurnima vratiti se tim vlakom. Željeznice Federacije BiH imaju ugovornu obvezu s putnicima koji su kupili voznu kartu i nema načina da ih vratimo natrag. Moraju ponovno kupiti kartu, a mi te putnike – migrante otpratiti do mjesta s kojega su pošli, kaže Samir Alagić, ravnatelj Područja infrastrukture Željeznica FBiH, navodi Večernji list.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare