Published On: Uto, stu 29th, 2016

MEKTIĆ OŠTRO O TUŽITELJSTVU BIH "Tužiteljstvo ne radi svoj posao, šalju poruku narodu da se kriminal isplati"


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ponovio je danas da Tužiteljstvo BiH ne radi kako bi trebalo, te da, stoga, nema rezultata u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, ističući da on ne vrši nikakav pritisak na pravosudne institucije, ali da kao odgovoran čovjek na funkciji koju obnaša želi utjecati na pozitivan razvoj događaja na tom planu.
Mektić je to kazao u povodu informacije da je Kolegij ureda v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH poslao pismo Vijeću ministara BiH i VSTV-u zbog njegovih izjava o radu državnog tužiteljstva, a što je, kako je naveo, pogrešno protumačeno kao pritisak na pravosuđe.
Reagirajući u tom kontekstu, Mektić je na pres-konferenciji u Sarajevu upozorio da Tužiteljstvo BiH nije do kraja dovelo nijednu ozbiljnu istragu kada se radi o korupciji, te “da se na taj način šalje poruka da se kriminal u ovoj državi isplati, odnosno da za njegove aktere nema nikakvih posljedica”.
Ovu je ocjenu ilustrirao neopravdano dugim istragama u predmetima poput „Pandore”, „Bobar banke”, „Pavlović banke”, „ Muehlbauer”…,,  uz opasku da ‘ne ulazi’ u te slučajeve u smislu da utječe na istrage, nego da je zainteresiran za rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala koji ugrožavaju ekonomske temelje države BiH.
U vezi stim , ministar sigurnosti BiH pozvao je Tužiteljstvo BiH da građanima odgovore zašto se rad na ključnim predmetima odugovlači, navodeći da on na taj način ne vrši pritisak na pravosuđe, ali da Tužiteljstvo BiH pokušava utjecati na njega, prikupljaju podatke o njemu, „baveći se na taj način obavještajnim i kontraobavještajnim radom”, umjesto da položi račune poreznim obveznicima za ono za što su plaćeni.
Ocijenio je, nadalje, da je dobro što se Tužiteljstvo BiH konačno oglasilo, izražavajući očekivanje da će nakon toga uslijediti i konkretni koraci u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, izražavajući spremnost sigurnosnih institucija i agencija da maksimalno podrže/servisiraju takva nastojanja.
Mektić je poručio, da bez obzira na sve, ostaje opredijeljen za borbu protiv korupcije, ocijenivši to ključnim preduvjetom na planu uspostave vladavine prava, izgradnje pravne države i njenog daljeg ekonomskog i demokratskog razvoja./prvi.tv/