Published On: Uto, stu 29th, 2016

Tribunal izdao nalog za uhićenje Šešeljevih radikala

Tribunal nalaže ovlaštenim službama i dužnosnicima “svih država članica Ujedinjenih naroda da smjesta djeluju, u cilju uhićenja, pritvaranja i prebacivanja u Tribunal” troje optuženih.

Haaški tribunal izdao je međunarodni nalog za uhićenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS), koje je optužio za nepoštivanje suda. Nalogom se naređuje uhićenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, koji su optuženi da su utjecali na svjedoke u procesu protiv njihovog stranačkog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče.
Haaški tribunal je vlastima u Beogradu već u siječnju 2015. godine naložio uhićenje Jojića, Radete i Ostojića, ali po njemu nije postupljeno. Ocjenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila uhititi i u Haag izručiti troje radikala, Haaški tribunal je 5. listopada izdao međunarodni nalog za uhićenje.
Tim nalogom, s kojeg je, u utorak, 29. studenog skinuta oznaka povjeljivosti, Tribunal nalaže ovlaštenim službama i dužnosnicima “svih država članica Ujedinjenih naroda da smjesta djeluju, u cilju uhićenja, pritvaranja i prebacivanja u Tribunal” troje optuženih.
Suci su međunarodni nalog izdale u vjeri da bi “mogao doprinjeti da provođenje pravde više ne bude opstruirano”. Haaški tribunal je Srbiju već prijavio Vijeću sigurnosti UN zbog nesuradnje u slučaju troje radikala.
Viši sud u Beogradu odlučio je, ranije ove godine, da nema zakonskih osnova za uhićenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o suradnji s Haaškim tribunalom predviđa obvezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i za nepoštivanje suda. Sličnu argumentaciju prethodno je upotrijebila i Francuska, koja je odbila izručiti Tribunalu svoju državljanku Florence Hartmann, koja je bila osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja suda. Hartmann je na kraju uhićena u Nizozemskoj i odslužila je dvije trećine kazne.
Krajem ožujka ove godine, Šešelj je oslobođen krivnje za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, prenosi Birn./večernji.ba/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>