Utorak, 16 travnja, 2024

“Mein Kampf” i dalje u “bunkeru”?

Must Read

Jedna od najzloglasnijih knjiga u povijesti čovječanstva, “Mein Kampf” (Moja borba) Adolfa Hitlera, ni nakon gotovo 90 godina od objavljivanja njemačku javnost ne pušta na miru. Raspravlja se o novim izdanjima.

Zapravo je sve bilo jasno: prije dvije godine Vlada savezne pokrajine Bavarske odlu
čila je 2015. dozvoliti ponovno objavljivanje knjige “Mein Kampf” (Moja borba) nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Nakon Drugog svjetskog rata, s obzirom da se izvorni izdavač nalazio u bavarskoj prijestolnici Münchenu, Bavarska je postala vlasnica autorskih prava. Tada je odlučeno zabraniti svako tiskanje i raspačavanje ovog zloglasnog pamfleta. Prije dvije godine tadašnja Bavarska vlada odlučila je sufinancirati ponovno, ali ovaj put komentirano izdanje “Mein Kampf-a”. Izlazak je bio planiran za 2015. kada službeno istječu autorska prava. Ovu odluku je podržao i Bavarski parlament.

Vlada ne želi raspačavati “Mein Kampf”

Horst Seehofer Horst Seehofer

No početkom tjedna Bavarska vlada je odlučila predomisliti se i povući svoju odluku o objavljivanju komentiranog izdanja “Moje borbe”. Ova odluka je isprva izazvala iritacije u Bavarskom parlamentu jer je time zapravo poništena i odluka ovog tijela kojom je odobreno ponovno izdavanje Hitlerovog programatskog teksta. “Zapravo je odlučujuće ono što kaže Bavarski parlament, a ne Vlada”, rekao je jedan zastupnik Kršćansko socijalne unije (CSU) koja sama sastavlja Bavarsku vladu. Predstavnici socijaldemokratske i zelene oporbe u Bavarskom parlamentu su bili, naravno, još oštriji i iznenadnu i neočekivanu odluku Vlade nazvali su “korakom unazad” i “bezobrazlukom najviše kategorije”. Sam predsjednik Bavarske vlade, a ujedno i CSU-a, Horst Seehofer je objasnio kako doduše nema ništa protiv znanstvenog sučeljavanja s Hitlerovom knjigom, ali da ima problema s činjenicom da bi Vlada mogla biti ta koja raspačava ovo zloglasno djelo koje je zabranjeno od 1945.

Što s komentiranim izdanjem?

Iz uglednog Instituta za suvremenu povijest iz Münchena, kojem je Bavarska vlada prije dvije godine dala zadaću da počne raditi na komentiranom izdanju “Mein Kampf-a” još nema reakcija na novu odluku vlasti. Tek je priopćeno kako Institut “i dalje radi” na ovom odgovornom zadatku. Što će se s tim projektom, koji plaća sama Bavarska vlada tj. porezni obveznici, 2015. dogoditi, zasada nije poznato. Dosad je za obradu spornog djela potrošeno preko 500.000 eura državnog novca. No ideja o vađenju “Moje borbe” iz bunkera je i prije dvije godine naišla na čuđenje i dvojbe kod mnogih koji su tvrdili kako širenje nacionalsocijalističke propagande ni u kojem slučaju ne smije biti nešto s čime bi se moglo povezati Bavarsku vladu. Mnogima se i od same pomisli na to da bi se Hitlerov propagandni tekst, bez obzira na promijenjeni oblik, mogao naći na tržištu u izdanju Bavarske državne kancelarije, dizala kosa na glavi. Odluku o daljnjem držanju “Mein Kampf-a” podalje od široke publike pozdravila je bivša predsjednica Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Charlotte Knobloch. “Hitlerovo djelo je, u tome se slažu znanstvenici, ispunjeno prijezirom prema čovjeku i ispunjava uvjete kaznenog djela širenja nacionalne i rasne nesnošljivosti”, rekla je Knobloch. Bavarska vlada je priopćila da je odustala od ponovnog objavljivanja Hitlerove knjige upravo zbog žestokih kritika udruga preživjelih holokausta.

München München – grad u kojem je izdano prvo izdanje “Mein Kampfa”

Adolf Hitler je “Mein Kampf” napisao 1924. i 1925. u zatvoru u koji je smješten nakon neuspjelog puča. Do 1945. “Mein Kampf” se prodao u gotovo 10 milijuna primjeraka, a jedan od razloga za visoku tiraži je bila i činjenica da su ju dobivali vojnici ali i bračni parovi prilikom vjenčanja (umjesto Biblije koja se dijelila do dolaska nacionalsocijalista na vlast 1933.). “Main Kampf” se isto tako za vrijeme vladavine nacionalsocijalista nije smio prodavati u antikvarijatima kako to ne bi utjecalo na smanjenje tiraže.

DW.DE

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -