Published On: Čet, sij 30th, 2014

Meholjić: Izetbegović žrtvovao Srebrenicu, neću da se predam Srbiji

BEOGRAD – Hakija Meholjić, protiv kojeg Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu zbog zločina na području Srebrenice, izjavio je da je službeno Sarajevo žrtvovalo Srebreničane da bi izazvalo NATO agresiju, te da ne namjerava da se preda srpskim Tužilaštvu.

On kaže da je shvatio da je Srebrenica “žrtvovana” prilikom sastanka srebreničke grupe sa čelnikom muslimana Alijom Izetbegovićem i da se nije ustezao da mu to i kaže.

“Imao sam hrabrosti i odvažnosti, iako suočen sa svim rizicima, da i tada` skreše u brk `Aliji što mislim o tako suludim, a ispostavilo se do neba bolnim odlukama”, rekao je Meholjić za beogradske “Večernje novosti”.

On je dodao da ga upravo zbog toga danas ništa ne može “izbaciti iz kolosijeka”, pa ni “vijesti iz Beograda”.

“Vijest da se za mene zanima Specijalno tužilaštvo Srbije za ratne zločine mirno sam primio. Neka svatko radi svoj posao. U Srebrenici sam i muče me druge muke”, rekao je ratni načelnik policijske stanice u Srebrenici.

On je poručio da neće ići pred pravosuđe Srbije, jer se “zna čija je mjesna nadležnost što se tiče spornih događaja, koji se odnose na ovaj dio Republike Srpske i BiH”.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu protiv ratnog zapovjednika Armije BiH Nasera Orića, Hakije Meholjića i još trojice Bošnjaka zbog sumnje da su na Petrovdan 1992. godine u mjestima Zalazje i Donji Potočari ubili devet srpskih civila.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila je zahtjev Interpola Beograd za provjeru Nasera Orića, Nurije Husića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića radi raspisivanja međunarodne tjeralice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.