Published On: Pet, ožu. 10th, 2017

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE PRESUDIO: BiH nije bošnjačka, već i bošnjačka i hrvatska i srpska

Vole li Bošnjaci BiH? Ako nekog voliš, onda ga poštuješ, kaže narodna mudrost. Poštivanje Bosne i Hercegovine znači poštivanje njezinog temeljnog ustavnog i povijesnog određenja- da ona nije bošnjačka, već i bošnjačka i hrvatska i srpska država. Tako je to definirano dok je BiH bila federalna jedinica SFRJ, tako je to potvrđeno i  daytonskim sporazumom i ustavom, a tako je presudio i Međunarodni sud pravde u Haagu, odbijajući zahtjev Sakiba Softića, podržanog od tridesetak Bošnjaka iz sarajevske gradske vijećnice, da u ime BiH podnese zahtjev za reviziju presude Haškog tribunala protiv Srbije.

__________piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Umjesto da pita drugu dvojicu dioničara BiH, predstavnike Hrvata i Srba što oni misle treba li BiH podnijeti zahtjev za reviziju , Bakir je pitao samo svoje.

I nitko, ama baš nitko od bošnjačkih glavešina; političkih, oporbenih i vladajućih, muslimanske uleme, intelektualca, udruga žrtava ni jednog trenutka nije posumnjao da Bosna i Hercegovina nije samo bošnjačka država.  Nitko ne pripomenu Bakiru, pa ni u šali,: trebalo bi i drugu dvojicu braće; Hrvata i Srba, četnika, ustaša, vlaha.., pitati što oni misle- ovo je i njihova zemlja. Nitko.

Dobi Bakir „punu podršku“, vjerujući kako će ne samo ojačati poziciju u vlastitoj stranci odmetnutih državnih zastupnika i pritvorenih i optuženih visokih stranačkih dužnosnika, i politički homogenizirati Bošnjake, već postati njihov vrhovni morali autoritet.

I zabi Bakir- autogol

I umjesto gola, zabi- autogol. Isti oni koji su ga jednoglasno podržali, sada ga razapinju; traže njegovu odgovornost, insistiraju na ostavci. Nitko da s Bakirom podijeli odgovornost.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde Ronny Abraham je potvrdio da je sud odbio u postupak uzeti zahtjev za reviziju upravo stoga što o imenovanju agenta, i o pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države Bosne i Hercegovine.

Kako je naveo sudac Abraham, sam Softić je još 25. svibnja prošle godine pisao tom sudu pitajući je li njegovo imenovanje za pravnog zastupnika BiH u procesu protiv SR Jugoslavije iz 2002. godine još važeće za pokretanje procesa revizije presude.

“Pismom, datiranim 26. svibnja 2016, tajnik Suda informirao je Softića da je neophodno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007”, precizirao je predsjednik Međunarodnog suda pravde.

I Softić i Izetbegović znali su, dakle, da je potrebna nova odluka šefa države, tročlanog Predsjedništva, BiH da bi se podnio zahtijev za reviziju u ime Bosne i Hercegovine. No, lagali su danima i sebe i javnost kako je Softić odlukom Predsjedništva BiH iz 2012. ovlašten u ime BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

Da Izetbegovićeva krivnja za fijasko njegove političke odluke bude potpun potvrđuje to što je upravo on napustio sjednicu Predsjedništva BiH koju je sazvao Mladen Ivanić kako bi se kolektivni šef države izjasnilo o podnošenju zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

Svaljivanje krivice na Čovića

Vlastite pogreške Izetbegović, i ne samo on, sada žele pripisati predstavniku Hrvata. Bošnjački lider zamjerio je tako Draganu Čoviću što nije stao uz njega, lider SDP-a Nermin Nikšić optužio je lidera HDZ-a da je stao na stranu negatora genocida, dok je jedan od mladih bošnjačkih jastrebova Emir Suljagić, koji misli da Hrvati trebaju biti privjesak bošnjačke politike, slagao kako Predsjedništvo BiH nije moglo donijeti odluku, ne zbog Mladena Ivanića, već zbog Dragana Čovića, čija je, kako je rekao, „suzdržanost bila nož u leđa državi i žrtvama agresije na BiH”.

Istina je, međutim, da se Predsjedništvo BiH nije moglo izjasniti o odluci, jer je to odbio učiniti Bakir Izetbegović, napustivši sjednicu odmah na njezinom početku.

Izetbegović, a ne Čović, je, dakle, odbio sudjelovati u donošenju odluke u ime BiH, vjerujući kako može prevariti najveću pravosudnu instituciju na svijetu- sud kojeg su osnovali Ujedinjeni narodi. Kada je iz Haaga stigao odgovor da Bakir Izetbegović i njegov kurir Sakib Softić ne predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, Izetbegović je odluku Međunarodnog suda pravde, zato što nije pristao na prevaru, proglasio političkom. Ništa čudno. Od onog i onih koji ne poštuje da je BiH ne samo bošnjačka, već i bošnjačka i hrvatska i srpska ne može se očekivati da poštuju bilo što i bilo koga.

I da ne bude zabune; Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkom političkom vodstvu, nitko naravno, ne može osporiti pravo da tuži Srbiju da je počinila genocid nad Bošnjacima, kao što to pravo i Hrvati zadržavaju za sebe. Ali to ne mogu učiniti u ime sva tri naroda. Moraju proglasiti vlastitu državu, dobiti  njezino međunarodno priznanje, pa tek onda, ne pitajući druge, raditi što hoće. Dok god to ne shvate svojatanje BiH obijat će im se o glavu./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer