MEĐUGORSKI FENOMEN NEĆE U ITALIJU: Vatikan zabranio ‘ukazanje’ Vicke u Sestoli

Kardinal Gerhard Müller, prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vjere, zabranio je “ukazanje” Vicke Ivanković-Mijatović zakazano za 21. lipnja u talijanskoj Sestoli.

Kako su priopćili organizatori tog događaja, u tom gradiću je bio najavljen nastup “međugorske vidjelice” na koju su pozvani brojni katolički vjernici iz tog kraja, piše Dnevni list.

Zabrana promoviranja

I prethodne dvije godine Vicka je, kako se navodi, nazočila tom godišnjem okupljanju, a ove je bilo planirano i prenošenje preko interneta njezinog svjedočenja te svjedočenja njezinog supruga Marija. No, župnik te župe je, nakon obavijesti vatikanske Kongregacije za nauk vjere, otkazao taj susret.

Ovaj posljednji u nizu potez Kongregacije tumači se kao “obeshrabrivanje” svakog “međugorskog svjedočenja”. Do sada je vatikanska Kongregacija za nauk vjere (Congregatio pro doctrina fidei) zabranila, kako je navela, “nastupe i promociju tzv. međugorskih vidjelica i ukazanja” više puta u najmanje tri zemlje – Italiji, Španjolskoj i SAD-u, a sve više se spekulira kako će prefekt Kongregacije, kardinal Gerhard Müller, uskoro izdati jednu takvu sveopću zabranu i uputiti ju na adrese svih nadbiskupija i biskupija koje bi ju proslijedile niže prema župama.

Podsjetimo kako je prije nešto više od dva mjeseca američki nadbiskup Robert Carlson zaprimio zahtjev iz Vatikana kojim je zabranjen nastup još jednog tzv. vidjeoca Ivana Dragičevića, zakazanog u američkom St. Louisu.

Ivan Dragičević, jedan od šestero tzv. vidjelaca, koji su od 24. lipnja 1981. godine ukupno zabilježili više od 40.000 Gospinih “ukazanja” u Međugorju, trebao je govoriti 18. ožujka u jednoj tamošnjoj crkvi.

– Zaprimio sam zahtjev Kongregacije za nauk vjere da podsjetim svakog vjernika da ne sudjeluje u tom događaju, a koji promovira takozvana ukazanja u Međugorju i gospodina Ivana Dragičevića. Molimo vas da ovu informaciju podijelite sa svojim vjernicima i laicima – naveo je nadbiskup Carlson u pismu svim župama nad kojima je nadležan.

Službeni stav Crkve

Kontroverza oko autentičnosti tvrdnji o ukazanjima u Međugorju traje već godinama.
Godine 2013. Kongregacija za nauk vjere objavila je smjernice prema kojima se nalaže zabrana održavanja događaja ili bilo kakvih aktivnosti koje promoviraju takozvana međugorska ukazanja, odnosno prema kojima se pretpostavlja kako su se ukazanja dogodila. Utemeljeno je i posebno vatikansko povjerenstvo koje je završilo svoj posao i izvješće predalo Kongregaciji, a koje se vjerojatno našlo i pred Svetim Ocem. Zasad nikakva nova službena odluka nije objavljena i Crkva se ponaša prema prijašnjem službenom izvješću u kojem se navodi kako “u Međugorju nema ničeg nadnaravnog”. Usprkos tome, Vicka Ivanković tvrdi da doživljava svakodnevna ukazanja, Mirjana Dragičević svakog “drugog” u mjesecu, Marija Pavlović svakog 25., Ivan Dragičević svakog dana, Ivanka Ivanković jednom godišnje te Jakov Čolo jednom godišnje i to za Božić. Vicka je inače najstarija međugorska vidjelica koja je prije šest godina u jednom intervjuu izjavila i kako je završila Gospinu autobiografiju koju je zapisala u tri bilježnice, cjelovita je, od rođenja za koje Vicka kaže da je bilo 5. kolovoza pa do Uznesenja, i da samo čeka vrijeme kad će Gospa reći da se objavi.

Ivan Dragičević, koji najviše po svijetu prenosi “Gospine poruke”, živi veći dio vremena u Bostonu sa suprugom Loreen Murphy, bivšom Miss Massachusettsa.

Kongregacija za nauk vjere

Inače, Kongregacija za nauk vjere bavi se proučavanjem izričaja vjere u suvremenom svijetu te o tome daje svoje izjave, koje se donose na potvrdu Papi. Glavni zadatak ove Kongregacije jest uobličavanje katoličkog vjerovanja današnjim jezikom. Tako je pod njezinim vodstvom izišao posljednji Katekizam Katoličke crkve.

Kardinala Gerharda Müllera je na poziciju prefekta Kongregacije imenovao papa Benedikt XVI. koji je, dok je bio kardinal Joseph Ratzinger, ranije vodio Kongregaciju. Ratzinger je pa na poziciji prefekta naslijedio hrvatskoga kardinala, nekadašnjega zagrebačkog nadbiskupa Franju Šepera.

Papa Franjo
Gospa je Majka, a ne ravnateljica poštanskog ureda

U siječnju 2014. Međunarodno istražno povjerenstvo završilo je svoj rad na ispitivanju događanja u Međugorju i predalo svoje nalaze Kongregaciji za nauk vjere, koja ih je potom proslijedila Papi. Ono što se čeka jest Papino očitovanje o cijelom slučaju. Tijekom posjeta 6. lipnja to se sigurno neće dogoditi.

“Teško da će papa Franjo priznati Međugorje jer dok god postoje ukazanja, Crkva će se teško opredijeliti na rješenje da priznaje ukazanja. Ali možda promjeni odnos prema hodočašćima”, izjavio je nedavno dubrovački biskup Mate Uzinić. Iako nitko nije siguran kako se to odnosi baš na Međugorje, Papa je u jednom svom obraćanju istaknuo:

“Znatiželja nas potiče da slušamo kako je Gospodin ovdje ili ondje, ili da govorimo poznajem jednog vidovnjaka ili vidovnjakinju, koji primaju pismene poruke od Gospe. Ma, gle, Gospa je Majka. Ona nas voli sve. Ona nije ravnateljica poštanskog ureda koji svaki dan šalje poruke. Takve priče udaljuju od Evanđelja, od Duha Svetoga, od mira i mudrosti, od slave i ljepote Božje. Jer Isus veli da kraljevstvo Božje ne dolazi tako da privuče pozornost: dolazi u mudrosti. Kraljevstvo je Božje među nama – veli Isus – ono je djelovanje Duha Svetoga koji nam daje mudrost, koji nam daje mir. Kraljevstvo Božje ne dolazi u pomutnji; Bog nije govorio proroku Iliji u vjetru, u oluji, nego u blagom vjetriću, u vjetriću mudrosti”, objasnio je Papa. – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/medjugorski-fenomen-vatikan-zabranio-ukazanje-vicke/68018#sthash.UgB3K0Z2.dpuf