ČEMU BESPOTREBNO DIZANJE TENZIJA, ŠAHOVNICA JE DIO UKUPNOG BH IDENTITETA: Zašto zastava hrvatskog naroda na Stupu, smeta građanki Sarajeva i sarajevskim medijima?

Čitateljica portala Radiosarajevo.ba poslala je tom portalu fotografiju koja je snimljena u sarajevskom naselju Stup uz prigodno čuđenje i osudu činjenice da je na Crkvi u Stupu uz zastavu Vatikana, izvješena i zastava “Hrvatske”.  Vijest je jako brzo postala daleko najčitanija na tom portalu.

Na fotografiji koju je poslala, tvrdi tolerantna građanka Sarajeva, “patriotica” vidi se lokalna crkva, koja je u znak dobrodošlice papi Franji, koji u glavni grad Bosne i Hercegovine treba doći u subotu 6. juna, postavila zastave Vatikana i Hrvatske.

 

 

 

“Da li papa dolazi u BiH ili Hrvatsku”, pita se čitateljica i prilaže fotografiju kao krunski dokaz:

 

I umjesto da je dobila odgovore od čitatelja, ili od samog uredništva,  kako je praktički neobrazovana, kako sramoti metropolu naše lijepe i silne The Države, njen novinarski samouradak naišao je na opće odobravanje u Čaršiji.

A zašto je drugarica sugrađanka zaprovo osim što je netolerantna ujedno i jako  neobrazovana?

Na fotografiji naime nije zastava Hrvatske, nego zastava hrvatskog naroda, naroda kojem u pastoralni posjet dolazi poglavar Rimokatoličke Crkve – Jorge Mario Bergoglio, etnička trobojnica sa šahovnicom, koju su Hrvati, katolici u BIH u 99% slučajeva,  koristili znatno prije osnivanja RH, recimo nekoliko stoljeća ranije u svim hrvatskim zemljama, pa tako i u BIH, koje je, prema važećem Ustavu, i prema svojoj povijesti oduvijek bila i hrvatska zemlja, a mnogi preci današnjih Bošnjaka, u povijesnim zabranama, i identiteskim traženjima hrvatski grb smatrali su dijelom vlastitog identiteta.

Mnogi muslimani u BIH i danas se smatraju dijelom hrvatskog naroda, nisu prihvatili 90-ih godina agresivno nametani bošnjački identitet, naročito ih ima u području Cazinske krajine a mnogi ugledni estradni Bošnjaci, rado prisvajaju putovnice s hrvatskim grbom u njima. Primjerice Emir Hadžihafizbegović, jedan od najljućih Bošnjačkih oratora na dunjaluku.

Hrvatski narod, uz srpski i bošnjački jedan je od stupova BIH. Jedan od tri temeljna naroda BIH koji su osnovali ovu zemlju. Njegova heraldika, hrvatska herladika, čini jednu trećinu ukupnog BH heraldičkog kolorita i identiteta koji nije samo onaj nametnuti plavožuti identitet s prikeljenim zvjezdicama i izmišljenom himnom bez ikakvog povijesnog uporišta.

Pa tako i Crkva na Stupu ima pravo mahati dijelom kolorita, i dijelom simboličkog, i heraldičkog identiteta Bosne i Hercegovine koji je usko vezan za nju, katoličku Crkvu u BIH – hrvatskim etničkim koloritom. Drugim riječima onaj tko maše hrvatskim grbom usred BIH maše poviješću Bosne i Hercegovine. I davno je vrijeme bilo kada se to moralo shvatiti.

Budući da etnički Hrvati Bosne i Hercegovine, čine dio ukupnog kolorita BIH, njihova simbolika, koja se pojavljuje u mnogim hercegovačkim i bosanskim zapisima, raznih plemstava i vladara Bosne a i znatno starijeg drevnog Huma, trebala bi biti prihvaćena i od onih koji se nazivaju najpatriotskijim patriotima i patrioticama BIH.

Zašto?

Zato što bi mržnja prema šahovnici koja je povijesni i neodvojiv dio BIH identitetskog naslijeđa značila i mržnju prema samoj Bosni i Hercegovini. Time pokazuju da mrze BIH i da patriotizam prema BIH je isključivo patriotizam prema samo jednom etničkom dijelu , i samo jednoj partikularnoj etničkoj viziji BIH, one u kojoj nema drugih identiteta, koja je unificirana, bosanska, bošnjačka, plavožuta, sa što manje crkava, ili pak sa crkvama obraslim u travu ili ograđenih visokom živicom, koje za postavljanje zastava na svoje tornjeve traže dozvolu od organizatora dodjele Ahdname, ili Martina Raguža npr.

No , na žalost nije tako. Tekst sarajevske čitateljice, naišao je na opće odobravanje patriotske Kotline, koja u svojoj samodovoljnosti i kolektivnoj autarkiji ne vidi da se na taj način država ruši a ne jača, koja ne vidi da takvim istupima remeti napredak ove zemlje ka nekakvim europskim standardima, zemlje koja uz malo dobre volje već sutra može biti prosperitetna balkanska Švicarska.

Na žalost, čitateljica nije imala dovoljno filma, na smartphonu, da nam snimi i saudijske zastave na džamiji kralja Fahda, ili recimo ISIS zastave po drugim djelovima BIH,a koje doista jesu zastave drugih država.

Eto baš neki dan se baš  jedna pojavila u Prijedoru. I to ratna…

 

poskok.info