Published On: Ned, ožu. 26th, 2017

McCain: Jako me brine potencijal konfrontacije na Balkanu

BRISEL – Američki senator i predsjedavajući vijeća Senata za oružane snage John McCain  izjavio je danas da je jako  zabrinut zbog “tenzija, rivalstava i potencijala konfrontacije na Balkanu” i najavio da će SAD narednog tjedna ratificirati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

“To zahtijeva pažnju Europske unije, NATO i svih saveznika da pokušaju  spriječiti neke od tih prijetećih i moguće prijetećih kriza”, rekao je McCain.

On je istovremeno ukazao na značaj prijema Crne Gore u Alijansu izrazivši uvjerenje da će SAD slijedeće nedjelje ratificirati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO.

Tim povodom, McCain je prenio da mu je general Curtis Skaparoti,  zapovjednik američkih vojnih formacija u Europi, rekao da bi eventualni neulazak Crne Gore u NATO bila “apsolutna katastrofa” kao i da bi posljedice toga mogle da “uzdrmaju regiju koja je ionako nestabilna”.

Najavljujući proces glasovanja o članstvu Crne Gore u NATO za ponedjeljak, McCain  je izrazio uvjerenje da će velika većina članova Senata to podržati.

Kako je dodao, može se zamisliti kakav bi utjecaj imalo ako bi SAD odbile zahtjev Crne Gore za ulazak u NATO.

Istovremeno, McCain je rekao da je “dobro poznato da su Rusi pokušali puč u Crnoj Gori kao i dobro je poznato da taj puč nije uspio”.

Takođe je podsjetio da je za stjecanje prava na članstvo u NATO-u potrebno da se prođe jako dug proces.

Crna Gora je “mala zemlja, ali geografski to je veoma interesantno mjesto”, rekao je McCain.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer