Subota, 22 lipnja, 2024

MATUŠKO: Federalna vlast želi sama upravljati Neumom

Must Read

U Neumu je održan sastanak između predstavnika općine Neum i predstavnika Federalnog ministarstva prostornog uređenja na temu ”Nacrt prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine i izrada Prijedloga plana za razdoblje od 2008. do 2028. godine.”

Načelnik općine Neum dr. Živko Matuško je zajedno s ostalim predstavnicima lokalne zajednice nakon upućene kritike predstavnicima ministarstva napustio radni sastanak.

Povodom toga načelnik općine Matuško uputio je dopis javnosti, koji prenosimo u cijelosti.

”Na sastanku održanom u Neumu dana 24. svibnja 2012. godine aktualna Federalna vlast pokušala je nastaviti s realizacijom svojih zacrtanih ciljeva na području općine Neum, a koji se odnose na proglašenje područja općine Neum područjem od posebnog interesa za Federaciju, čime bi područjem općine Neum upravljala Federalna vlast.

U svome nacrtu nisu uzeli u razmatranje stajališta lokalne zajednice, kao ni županijske vlasti. Federalna vlast nastavila je realizaciju odavno zacrtanog plana da od Neuma napravi luku, koja bi parirala luci Ploče.

Iako je na sastanku više puta spominjano kako se lokalna zajednica, predstavnici drušvenog, političkog i kulturnog života općine Neum oštro protive ovakvom prijedlogu i kako ovaj radni sastanak ujedno i nije javna rasprava, predstavnici ministarstva na pitanja nisu konkretno odgovorili, nego su skretali s teme i time htjeli nametnuti svoj već odavno zamišljeni plan.

Općina ima svoje prostorne i regulacijske planove, koje općina mora braniti. Federalna vlast želi sama odlučivati o općini Neum, što dokazuje Nacrt njihovog plana, iako to nisu htjeli priznati.

Mi u BiH imamo tri različite povijesti. Mi želimo pisati i praviti našu povijest, a ujedno ne želimo funkcionirati bez vitalnog nacionalnog interesa. U svemu ovome treba uzeti u obzir važnost mišljenja lokalne zajednice i interes lokalnog stanovništva.“ – stoji u dopisu koji potpisuje načelnik općine Neum dr. Živko Matuško.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -