Published On: Sub, lis 27th, 2018

Mattis: Ubistvo Khashoggija podriva regionalnu stabilnost

Američki ministar odbrane Jim Mattis izjavio je u subotu da ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija podriva bliskoistočnu sigurnost i da će Washington poduzeti dodatne mjere protiv odgovornih za njega.
Ubistvo kolumniste Washington Posta, Khashoggija, eskaliralo je u krizu za najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Saudijski saveznici bjesno su reagovali prema zemlji koja se smatra ključnom karikom regionalnog bloka koji uživa američku podršku i stvoren je s ciljem odvraćanja rastućeg iranskog uticaja na Bliskom istoku.

Mattis je, međutim, također izjavio da je američko poštovanje saudijskog naroda potkopano, dok je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kazao da će odgovorni za ubistvo biti krivično gonjeni u kraljevstvu i da će za istragu trebati vremena.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako želi da se slučaj potpuno istraži, istovremeno naglašavajući ulogu Rijada kao saveznika protiv Teherana i islamskih militanata, kao i ključnog kupca američkog oružja.

“S našim zajedničkim interesom za mir i nepodijeljenim poštovanjem ljudskih prava, ubistvo Jamala Khashoggija u diplomatskom objektu predmet je velike brige za sviju nas”, izjavio je Mattis na sigurnosnoj konferenciji u Bahreinu.

“Nepoštovanje međunarodnih normi i vladavine zakona od bilo koje zemlje podriva regionalnu stabilnost u vrijeme kada je ona najpotrebnija”, izjavio je Mattis, koji nijednom nije spomenuo po imenu saudijskog krunskog princa Mohammeda bin Salmana.

Saudijski državni tužilac izjavio je da je Khashoggi ubijen s predumišljajem, što je u suprotnosti s ranijim zvaničnim objašnjenjem da se ubistvo desilo slučajno tokom tučnjave u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijski zvaničnici također su navodili da je on slučajno ubijen u propaloj sigurnosnoj operaciji koja je imala za cilj da on bude vraćen u kraljevstvo.

U govoru na sigurnosnoj konferenciji u Manami, Mattis je naveo listu primjera, kako ga je nazvao, opstruktivnog iranskog ponašanja – u poruci na koju zalivski saveznici gledaju pozitivno jer dijele slične brige prema rastućem iranskom uticaju u Siriji i u Iraku.

Iako su to bili najoštriji komentari koje je Mattis dao o Khashoggijevom ubistvu, on je također istaknuo da dvije zemlje još trebaju sarađivati na uvođenju stabilnosti u regiji, prenosi Reuters.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare