Published On: Sub, lis 27th, 2018

Jovanović: Vučić nije prijetnja ni problem za BiH, naprotiv, a Dodik je otjelotvorenje kameleonstva

Aleksandar Vučić nije ni problem, ni prijetnja za Bosnu i Hercegovinu, naprotiv, kaže predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

On ističe da predsjednika Srbije, unatoč svim ranijim i trenutnim razlikama, vidi potpuno drugačije, “kao nekoga tko je nezaobilazan partner u sređivanju ludila u kojem svi živimo”.

“On je danas mnogo više svjestan značaja Bosne i Hercegovine. Siguran sam da me bolje od svih razumije kada kažem da su i Srbi i Srbija uvijek stradali kada je stradala Bosna, i da je borba za konačni mir u Bosni i Hercegovini preduvjet za miran život i sretnu Srbiju”, izjavio je Jovanović za TV N1 u Sarajevu.

Smatra da se stvari iz nedavne prošlosti ne mogu zaboraviti, a da je predsjednik Srbije toga i te kako svjestan.

“Ne mislim da Vučić uopće ima ideju o tome da je moguće zaboraviti ono što je govorio i radio, ali zato, s druge strane, mislim da ima ne samo želju da Bosni i Hercegovini pomogne zbog te naše sudbinske povezanosti, već i ličnu potrebu za tim, upravo zbog hipoteke politike koja je razorila sve, a za koju on, bolje od mnogih, zna koliko je zastrašujuća”, rekao je Jovanović.

Jovanović podsjeća da je prva zvanična inostrana posjeta Aleksandra Vučića u svojstvu predsjednika Srbije bila Sarajevu, a ne Moskvi ili Washingtonu.

“Takav Vučić ipak nije dovoljan za našu konačnu sreću. Politika koja nam je potrebna ostavlja bez posljednjeg utočišta sve ideologe rata, ratne zločince, krvave vjerske, biznis, kulturne elite, njihove gazde iz Kremlja… Znaju i oni o kojima pričam da za njih u takvoj Srbiji i među takvim Srbima nema mjesta”, naglasio je Jovanović.

Osvrćući se na političku situaciju u BiH nakon izbora održanih u oktobru i na pitanje da li misli da je trenutno Vučić odgovoran za jačanje pozicije Milorada Dodika, Jovanović kaže da je rezultat Milorada Dodika na nedavno održanim izborima „direktna mjera bijede u kojoj se nalazi srpski narod u Republici Srpskoj“.

“Milorad Dodik je otjelotvorenje političkog kameleonstva. Vrlo dobro ga poznajem iz vremena kada je o Srebrenici govorio ono što govorim ja danas, nazivajući to ubojstvo 8.400 ljudi – genocidom. Svako malo po BiH pretura te nesretne srpske kosti iz Drugog svjetskog rata, jasenovačke posebno, a onda pravi koaliciju s HDZ-om, koji je uspio da dobaci do toga da najljepšem bulevaru u Mostaru uzme ime Alekse Šantića da bi ga nazvao po ustaši Miletu Budaku”, rekao je Jovanović.

Predsjednik LDP-a je istakao da, kad je riječ o Hrvatima u BiH, on ne bi dozvolio da se njegov narod poistovjeti s jednom strankom.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare