Četvrtak, 18 srpnja, 2024

MARIĆ NA AMERIČKOJ TELEVIZIJI N1: Za terorizam u Bruxellesu krivi su Amerikanci?!

Must Read

N1, televizija koju financira američki CNN, objavila je žestoku kritiku iste te američke politike koja financira i CNN. Novinar Mladen Marić napade u Bruxellesu dovodi u izravnu vezu s američkom politikom na Bliskom istoku, arapskim proljećem te ih naziva “islamističkim  odgovorom na kršćanski fundamentalizam”, pri tome optuživši američku politiku za stvaranje ISIL-a dok  Europljane vidi kao žrtve koji plaćaju grijehe američke invazionističke politike. Uredništvo N1 priznaje da oni jesu američki medij ali da imaju slobodu uređivanja programa po vlastitom nahođenju.

“Novi teroristički napad u srcu Evrope, u sjedištu EU, desio se nekoliko dana nakon što je u Molenbeku, koji je udaljen samo pet km od sjedišta EU, uhapšen glavni osumnjičeni za napade u Parizu 13. novembra prošle godine. Molenbek je centar radikalnih islamista i mjesto odakle se pokreću neke od najopasnijih akcija u Evropi.

Zapadna Evropa odavno je na meti terorističkih napada. Sve je krenulo u martu 2003. kada je izveden napad na vozove u Madridu, do sada najsmrtonosniji napad u Evropi. U julu 2005. na red je stigao London, prošlu godinu obilježila dva napada u Parizu, a sada je smrt stigla u Brisel. Evropa je u ratu, a potpuno je svejedno ko je kome objavio rat. Ovo je rat protiv ljudske civilizacije, rat protiv čovjeka, rat protiv razuma, rat koji je počeo nakon 11. septembra 2001, kada su rekli da će stvoriti bolji svijet. Bio je to dan koji je probudio sile mraka, dan koji je označio početak imperijalističke zapadne politike prema arapskom svijetu.

Krenule su invazije na Afganistan i Irak, a šef američkog generalštaba izjavio kako će ovo biti rat do kraja naših života. Krenuo je rat protiv globalnog terorizma, rat u kojem se odvajaju ogromne sume novca, rat za profite trgovaca oružjem i multinacionalnih kompanija. U tom ratu, na red su stigle Libija i Sirija, odnosno zapadna prevara nazvana arapsko proljeće. Kršćanski fundamentalizam ojačao je islamski fundamentalizam, koji se rodio u Iraku gdje ga ranije nije bilo. Zatim je Zapad odlučio uvesti demokratiju u Siriju i podržati tzv. umjerene borce koji su postali brutalni kult smrti ISIL. Nakon toga, ništa više nije bilo isto.

Ovo je rat krvoločnih predstavnika s obje strane političkog spektra, oni se međusobno hrane i održavaju svakog dana igrajući novu igru smrti u kojoj stradaju nevini civili. Ali, oni su kolateralna šteta, oni nikome nisu važini, oni su brojevi na dugoj traci smrti. Zapad je mogao očekivati da će njegova imperijalistička politika za arapsku naftu, a sve pod maskom tzv. demokratije, ojačati nove sile mraka, koje, puštene s lanca, divljaju sve češće u srcu Evrope.

Ali, Zapad to nije vidio ili nije želio vidjeti. Istorija se ne može vratiti, 11. septembar bio je okidač. Bez mira u Siriji i bez rješenja palestinskog pitanja, neće biti mira u Evropi, koja je godinama okretala glavu od beskrajnih ubijanja na Bliskom istoku. Sada se rat vratio kući, na ulice evropskih gradova u vidu zloćudnog terorizma koji metastazira, a lijeka nema. Evropa plaća cijenu američkih ratova i dugo će plaćati. A rekli su da će stvoriti bolji svijet”.

N1

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -