Marca: Gvardiol …. On je odabranik

JOŠKO GVARDIOL jedan je od najspominjanijih igrača na ovom Svjetskom prvenstvu. Dive mu se navijači, njegovu igru hvale izbornik Zlatko Dalić i suigrači, a svjetski mediji pišu o njegovoj dominaciji u zadnjoj liniji. Marca njegove igre opisuje kao dominantne i zaključuje da je to što on radi pravo divljaštvo.

Tu riječ Marca koristi u pozitivnom kontekstu navodeći statistički podatke zbog kojih to radi. Kad bi se dijelile nagrade za najboljeg braniča, Gvardiol bi imao prednju poziciju, piše Marca i objašnjava: “Hrvatski stoper je treći ukupno po broju otklonjenih opasnosti (25), četvrti po broju prekida suparnikovih napada (7), deveti po broju dodavanja (318) i 15. po broju osvojenih lopti (30).”

“SP je za njega običan dan”

Igor Jovičević, danas trener Šahtara, bio je jedan od “sportskih očeva čovjeka pod željeznom maskom” dok je on igrao u Dinamu, navodi Marca pa citira hrvatskog trenera: “Brzo smo shvatili da će biti sjajan stoper. Shvaćam da su ljudi iznenađeni, ali nama koji smo usko surađivali s njim to je odavno prestalo biti iznenađenje. Za njega je Svjetsko prvenstvo samo još jedan običan dan. A on raste svakom utakmicom.”

“Njegova osobnost ne odgovara njegovim godinama. Podsjeća me na Sergija Ramosa. Posrne li, ustane kao da se ništa nije dogodilo. Čvrst je, inteligentan i jak u duelima. A izgleda i kao da se ne muči u tim situacijama”, dodao je Jovičević i podsjetio da je govorio da ga kupe jer ga si kasnije neće moći priuštiti.

Gvardiol je iz Dinama otišao u Leipzig u transferu vrijednom 18.8 milijuna eura. Leipzig je već odbio 80 milijuna eura od Chelseaja. “Taj transfer može otići do 100 milijuna eura, a time bi on postao najskuplji stoper svijeta”, siguran je Jovičević, koji bi tolike novce i izdvojio za njega.

“On je odabranik”

“Recite mi, njemu je 20 godina, a možete li naći braniča takve čvrstoće i mentalne snage, igrača koji će vam odmah igrati, a koji još ima puno prostora za napredak? Još je i ljevak. Nema takvih puno. Može igrati kao stoper, kao lijevi bek… Ide do suparnikovog šesnaesterca. On je odabranik”, dodaje Jovičević i zaključuje:

“On može igrati za bilo koji top klub: PSG, Barcelonu… Ja bih da ode u Real Madrid i, iako mogu shvatiti da se čekalo da sazre, čudi me što ga Real nije doveo još prije dvije ili tri godine.”