Published On: Sri, velj 24th, 2021

Malteško ubojstvo blogerice Daphne Caruane Galizia: Ključni osumnjičenik se izjasnio krivim

Jedan od trojice muškaraca optuženih za atentat na istraživačku novinarku Daphne Caruana Galizia na Malti 2017. godine osuđen je na 15 godina zatvora nakon što je priznao krivnju.

Vincent Muscat priznao je u utorak umiješanost u bombaški napad na automobil koji je usmrtio novinarku.

Mnogi sumnjaju da su to naredili najviši dužnosnici Malte.

Nazvana “Ženskim Assangeom”, Caruana Galizia otkrila je mreže korupcije u zemlji i inozemstvu.

Muscat je u utorak izmijenio svoju žalbu dramatičnim zaokretom i pristao pružiti informacije o ubojstvu. Također mora platiti 42.000 eura (51.000 američkih dolara; 36.300 funti) sudskih troškova.

Druga dvojica optuženika, braća George i Alfred Degiorgio, koji su također u pedesetim godinama, također su u utorak bili u sudnici, ali nisu  progovarali.

Trojica muškaraca optuženi su za planiranje atentata i aktiviranje bombe koja je ubila Caruaniu Galiziu u blizini njezine kuće u listopadu 2017. Uhićeni su u prosincu iste godine. Braća Degiorgio držala su se negiranja krivnje.

Prema novinama Times of Malta, Muscat je postigao nagodbu s tužiteljima u slučaju , nudeći informacije o ubojstvu i odričući se svog prava na žalbu.

Fenech, koji je uhićen dok je jahtom pokušavao otploviti s Malte u studenom 2019. godine, čeka suđenje.

Caruana Galizia, koja je imala 53 godine kada je ubijena, provela je 30 godina kao novinarka i neumorno optuživala malteške političare i druge dužnosnike za korupciju na svom popularnom blogu Running Commentary.

Bila je oštar kritičar vlade i zapravo je pokrenula prijevremene izbore 2017. objavljujući navode koji povezuju tadašnjeg premijera sa skandalom Panama Papers.

Joseph Muscat, koji nije u rodu sa osumnjičenikom, negirao je navode o korupciji. Kasnije je dao ostavku na mjesto premijera u prosincu 2019. nakon što je istraga u ubistvo uplela njegove bliske suradnike.

Nakon  atentata na nju njezin sin Paul udario je u ono što je ona nazivala “mafijaška država” , rekavši da je njegova majka ubijena “jer je stajala između vladavine zakona i onih koji su ga željeli prekršiti”.

Sin Galizie, Paul, 2018. pozvao je na javnu istragu zbog majčine smrti

Nakon izricanja presude u utorak, novinarkina obitelj izjavila je u izjavi da se nada da će “ovaj razvoj događaja započeti put do potpune pravde za Daphne Caruana Galizia”.

Njezino ubojstvo “uništilo joj je pravo na život i oduzelo pravo na uživanje u obitelji i unucima koji su rođeni nakon njezinog ubojstva”, dodaje se.