Published On: Sri, velj 24th, 2021

Posljednja riječ Đorđa Balaševića rasplakala regiju

Novosadski kantautor i pjesnik, poznat po izuzetnom smislu da stihom ispriča priču o Vasi Ladačkom, Djevojci sa čardaš nogama, Boži zvanom Pub i drugim lokalnim herojima, Đorđe Balašević, preminuo je u 67. godini.

On je prije tri dana primljen na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gdje se lječio od upale pluća. Kako za Espreso.rs otkriva izvor iz bolnice, posljednji sati života Balaševića bili su teški i ispunjeni borbom za svaki udah.

– Stanje se naglo pogoršalo u petak ujutru, Saturacija je padala iz sata u sat uprkos svim naporima liječnika. Teško je disao gotovo da nije mogao govoriti. Pred prebacivanje na intezivnu njegu pokušao se čuti sa suprugom Oliverom, stalno je dozivao njeno ime, molio je da je zovemo. Njeno ime je bilo posljednje što je izgovorio – kaže izvor./HMS/

Predivna ljubavna priča Balaševića i Olivere: “Upropastila mi je život”

Đorđe Balašević, nevjerovatan kantautor i umjetnik napustio nas je u petak u 67. godini, a njegov život osim emotivnih stihova zasigurno je obilježila i ljubav prema supruzi Oliveri.

Toliko emotivnih balada koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim tijekom svoje dugogodišnje karijere otpjevao je Đorđe Balašević. Međutim, mnogi se pitaju bi li postojale ovakve numere da popularni kantautor daleke 1979. godine nije upoznao svoju suprugu Oliveru, s kojom je bio četiri desetljeća u braku i koja je bila njegova najveća podrška, ali i inspiracija, piše “Blic.rs”.

“Možda bih ja bio sretniji da imam ružnu ženu (smijeh). Naravno da ne bih. Napisao sam u jednoj pjesmi – moja ljubavnica, suborac i moj najbolji drug. To je ta priča. Ljepota nije da dosadi, nego se nekako navikneš na nju. Ona je meni upropastila život zato što nisam mogao gledati druge devojke, jer nisam mogao naći ljepšu od nje. I meni je to bio uvijek problem… Bili smo negdje na nekom koncertu, pa su momci u bendu bili kao malo napaljeni i kažu – mi smo bend koji nikada ne muva ribe. Ja kažem: “Muvajte”. Oni pitaju: “Pa je li ti ne muvaš?!”. A bile su neke dvije individue u videokrugu i onda sam ja rekao: “Jesu li ove ribe bolje od moje žene? Nisu. I što bih ja sad naskakivao na njih? Kad mi nađete neku bolju ženu od Olje, ja ću da se potrudim da joj napišem pjesmu”. Svijetu se ne može ugoditi, a aneks moj te izreke: Ne treba mu se ni ugađati!”, govorio je Đorđe o svojoj najvećoj ljubavi.