Subota, 15 lipnja, 2024

MALO LJUDI OVO ZNA: Hrvat je bio prvi guverner Aljaske – podrijetlom iz Boke kotorske

Must Read

Nije to bila mala stvar kada je 9. lipnja 1958. njegova slika osvanula na koricama časopisa Time, tada najpoznatijeg američkog tjednika. Vjerujemo da su se mnogi pitali tko je taj Amerikanac sa, za Amerikance, čudnim prezimenom? Bio je to guverner Aljaske, pod čijim je vodstvom ova američka pokrajina, nekoć kupljena od Rusije, na dalekom sjeverozapadu kontinenta postala (1959.) 49. američka savezna država. Kako je Time naglasio, Mike je bio najmlađi, prvi rođeni Aljaskanin i prvi katolik guverner Aljaske, a možemo dodati i prvi Hrvat.

Povijest Mikeove obitelji pomalo je neobična za tadašnja vremena. Naime, Mikeov otac je bio iz Risana kod Boke kotorske, koji se krajem 19. stoljeća doselio u Ameriku, a majka mu je podrijetlom iz Sutivana na otoku Braču

Oni su se vjenčali u Portlandu, država Oregon, i zatim su se odselili na Aljasku. Ali, nažalost, samo šest mjeseci poslije Mikeova rođenja 12. ožujka 1919. u gradu Fairbanksu, brak se raspao, jer je očeva strast za potragom zlata bila veća od ljubavi za suprugu i dijete. Mike i majka su se vratili, možemo reći, doma u Portland, gdje je on rastao i bio odgajan u istinski katoličkom i hrvatskom duhu.

Mladi Stepovich pohađao je katoličku nižu i srednju školu u Portlandu te poznato katoličko Gonzaga sveučilište u Spokaneu (država Washington), diplomirao je pravo na Notre Dame sveučilištu (1942.), služio u američkoj mornarici i zatim otvorio odvjetnički ured u Aljaski, gdje je poslije služio u zastupničkom domu te postao i guverner.

Priča o Mikeu Stepovichu ne bi bila potpuna bez spominjanja njegove vjerne supruge Matilde. Ona je rođena 1922. i potječe iz vrlo poznate hrvatske obitelji Baričević u Portlandu, podrijetlom s otoka Paga. U obitelji je bilo petero djece: dva brata i tri sestre i svi su završili više škole. Matilda je završila pravni fakultet, udala sa za Mikea i odselila k njemu u hladnu Aljasku, gdje su postali poznata i utjecajna obitelj. Nije to bila samo obična obitelj, osim velikih uspjeha u profesiji i politici, Matilda i Mike imali su 13-ero djece! Nije to lako. Trebalo ih je roditi i odgojiti. Oni su sve to s uspjehom i velikom ljubavlju ostvarili.

Stepovichi su kroz cijeli život ostali u trajnoj i srdačnoj vezi s hrvatskim franjevcima u Americi, posebice s fra Ljubom Čuvalom, koji je u njihovim mladim danima bio misionar među Hrvatima u Portlandu. Matilda je umrla 2003., u 81. godini života. Mike je preminuo 14. veljače 2014. godine.

Brojni Stepovich-Baricevic sinovi, kćeri, unučad i praunučad rasuti su diljem Amerike „k’o rakova djeca”. Jedna od kćeri, Nada, udana je za poznatu košarkašku zvijezdu Johna Stocktona. Sve je to hrvatske korjenike rod, dio naše prošlosti i sadašnjosti. Neka nas ima, pa taman u dalekoj Aljaski i drugim krajevima Amerike.

 

Ante Čuvalo l dijaspora.hr

- Advertisement -

11 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -