Malinari: Ako cijena bude ispod 10 maraka iskrčit ćemo malinjake; Hladnjačar: Možete ih odmah početi krčiti

Ekspanzija uzgoja malina u Srpskoj, posebno u Podrinju, počela je prije nekoliko godina, kada su mnogi zasadili hektare i hektare obradive površine. Truda je trebalo mnogo, a zarada je bila solidna. Nakon tog zlatnog perioda uslijedio je sunovrat maslinarstva pa je tijekom jedne sezone kilogram ovog voća plaćan samo 1,50 KM, a prije tri godine cijena nije prelazila 2,20 KM, dok je 2020. godine za maline plaćano oko 3,50 KM.

Iako je i lanjski rod donekle podbacio, kvaliteta voća je bila izuzetno dobra, a otkupna cijena dostizala je i 6,80 maraka po kilogramu.

Ovogodišnja berba, kažu malinari, trebalo bi početi kroz desetak dana.

Dragomir Pavlović iz Teslića, koji uzgaja maline na pet dunuma, rekao je za Glas Srpske da će biti dobro ako ubere i 500 kilograma po dunumu.

– Rod će biti ispod prosjeka, s tim da je kvaliteta bar zasad dobra. Otkupna cijena još nije poznata, ali ako ostane na razini prošlogodišnje ja ću iskrčiti malinjake. Neobjašnjivo je koliko je sve poskupjelo, od đubriva pa nadalje, a da cijena roda ostane ista. Na osnovi svega toga sve ispod deset maraka znači minus za proizvođače – rekao je Pavlović naglasivši da hladnjačari mudro šute i čekaju do zadnjeg časa da priopće cijenu.

Da malinjaci nisu u dobrom stanju potvrđuje i predsjednik Udruge malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić, koji naglašava da je na tom području rod smanjen za više od 20 posto.

– Malinjaci nisu ni približno u stanju u kakvom bi trebali biti. Berba će početi malo ranije nego lani, već oko 10. lipnja. Rijetki su zasadi koji će dati očekivani rod – rekao je Alempić.

Govoreći o otkupnoj cijeni istaknuo je da iako još nije poznata, malinari ni u kojem slučaju neće pristati ni na što manje od 6,80 KM, koliko su otkupljivači prošle godine plaćali za kilogram, iako  je i to, kaže, malo.

Hladnjačari tvrde da još imaju i robe od lani i da će tržište diktirati cijenu, ali da su male šanse da će ona dostići deset maraka po kilogramu.

– Na deset maraka proizvođaču za kilogram maline imamo još najmanje četiri marke troškova za ambalažu i zamrzavanje, tako da je to onda 14 KM, a teško da će izvozna cijena biti tolika, tako da je sve još neizvjesno – rekao je vlasnik hladnjače Agro dr Petko Rankić i dodao da ove godine neće biti dovoljna količina voća.

Vlasnik hladnjače Agros Stamenko Katanić poručio je proizvođačima koji očekuju cijenu od deset maraka da već sada mogu početi krčiti malinjake jer od te cijene nema ništa.

– Mora i proizvođač malo razmišljati glavom potrošača. Optimistična je varijanta da cijena ostane na razini prošlogodišnje. I u Srbiji se priča da će početna cijena biti između pet i šest maraka – kazao je Katanić.

Stamenko Katanić je rekao da je lani kilogram kupina plaćao pet maraka te da će ove godine situacija biti mnogo drugačija.

– Biit će dobro ako kilogram kupina bude i dvije marke – poručio je ovaj hladnjačar.