Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

MALI OD TREĆINE: ‘Izlaz iz krize vidim u raspuštanju parlamenta BiH’

Must Read

Oktroirani, nelegalni, nelegitimni, nemoralni, nesuvisli i nezasitni  Živko Budimir, poznati pravaški “demokrat” kojem ništa u političkom putu ne predstavljaju zakoni matematike, demokratska volja većine a još manje politička volja vlastitog naroda, taj narcisoidni i goropadni   cikoš, i prosječni JNA igrač odbojke u intervjuu za Nezavisne novine nije precizirao kada će pokrenuti proceduru raspuštanja Parlamenta FBiH, mada u tome vidi izlaz iz krize, dok ga stranke nove parlamentarne većine (SDP, SBB, HDZBiH i HDZ 1990) pozivaju na ostavku

Preporučio je da pitanje legitimnosti i legalnosti njegovog imenovanja za predsjednika FBiH, koju mu spore iz dva HDZ-a, riješe lideri SDP-a i HDZBiH, saopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Odgovarajući na pitanje ima li osnova da bude pokrenuta procedura raspuštanja Parlamenta FBiH i kada će je pokrenuti, Bubimir je naglasio da su “stvarni uzročnici krize oni koji su odlučili pokušati provesti rekonstrukciju Vlade FBiH, ne mareći za Ustav i propisane procedure, vjerujući kako su toliko moćni da za njih Ustav ne važi”.

Istaknuo je da mogućnost rješenja krize raspuštanjem Parlamenta postoji u Ustavu, koji precizno propisuje razloge za raspuštanje.

On smatra indikativnim da se olako prelazi preko činjenice da su zastupnici u Zastupničkom domu, preciznije dio zastupnika koji se nazivaju novom parlamentarnom većinom, “svjesno, a po nalogu predsjednika stranaka, djelovali protuustavno i donosili odluke nezakonito, što je potvrdio i Ustavni sud FBiH”.

“Iz tih postupaka moglo bi se zaključiti kako bi za građane bilo jeftinije, a možda i učinkovitije takav parlament zamijeniti tijelom u kojem bi sjedili predsjednici stranaka, jer odluke donose isključivo oni, i bolje onda da ih donose u institucijama nego po restoranima, a i jeftinije bi bilo davati plaću za nekoliko stranačkih lidera nego za toliki broj zastupnika. Opcija raspuštanja Parlamenta uz takve zastupnike je moguća ako se ne nađe kompromisno rješenje”, kazao je on.

Govoreći o krizi u HSP-u čiji je Budimir potpredsjednik i opciji da traži ostavku predsjednika stranke Zvonka Jurišića, ocijenio je da je različitost u stavovima u vezi sa stranačkom politikom i načinom djelovanja HSP-a rezultirala mišljenjem da bi bilo potrebno preispitati potporu dosadašnjem radu predsjednika i vrha stranke.

“Uvjeren sam da će do toga i doći sukladno Statutu i procedurama. Ne vidim zašto bi to trebalo da bude problem. Za mene to je vrhunac demokracije i od toga nikada ne bih bježao pa ne bi trebalo ni Jurišić”, mišljenja je Budimir.

Komentirajući pomilovanje većeg broja osuđenika, među njima i onih za teška krivična djela, Budimir je podcrtao da još nije završena analiza, no da misli kako postotak pomilovanih ne prelazi deset posto od onih koji su uputili zamolbu. Ocijenio je da je to mali broj i u odnosu na ukupan broj onih koji izdržavaju kaznu.

“Pojedini mediji me kritiziraju jer donosim odluke o pomilovanju kriminalaca. Pomilovanja i ne traže oni koji nisu osuđeni za kaznena ili krivična djela. Pri odlučivanju u većini slučajeva uvažavam mišljenja kazneno-popravnih zavoda, suda i komisije Ministarstva pravde koji za svaki zahtjev daju preporuku kao i savjetnika za pravna pitanja”, naglasio je predsjednik FBiH Živko Budimir u intervjuu za Nezavisne novine.

Zaključio je i da neke od takvih odluka donese temeljem svog diskrecionog prava u skladu sa zakonom, navodi se u saopćenju Ureda predsjednika FBiH.

Fena
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -