Srijeda, 17 srpnja, 2024

MAKEDONIJA U KAOSU, U SRPSKOJ SE SPREMA ISTO, UPOZORENJEM SE UKLJUČILA I MOSKVA ‘Na djelu je ukrajinski scenarij, to je prijetnja cijelom Balkanu’

Must Read

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u priopćenju izrazilo veliku zabrinutost zbog napete političke situacije u Makedoniji, prenosi ruska novinska agencija TASS .

– Zabrinuti smo zbog izvješća o sve intenzivnijem političkom sukobu u Makedoniji i okršajima koji su se dogodili u Skoplju – navodi se u izjavi kojom se poziva sve strane da se uključe u politički dijalog te suzdrže od provokacija koje bi jednogodišnju krizu uvele u novi stadij.

U izjavi se žestoko udara po makedonskoj opoziciji za koju Rusi kažu da je ponovo postala instrument za eskalaciju unutrašnjeg političkog konflikta, s podrškom iz inozemstva i s ciljem upropaštavanja izvanrednih izbora sazvanih za 5. lipnja. Ti su izbori po Kremlju “jedini demokratski legitimni izlaz iz duže krize”.

– Smatramo nedopustivim dodatnu destabilizaciju osjetljive političke situacije u Makedoniji koju uzrokuje komplicirana etnička i religijska struktura države. Korištenjem “ukrajinskog scenarija”, tj. poticanjem ilegalnih akcija i državnog prevrata izvana moglo bi rezultirati dubokim šokovima u Makedoniji i destabilizaciji Balkana općenito – dramatično su upozorili iz Moskve.

Na kraju je rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo sve političke snage i predstavnike međunarodne zajednice da idu putem smirenja unutarnje situacije u Makedoniji mirnim sredstvima, respektirajući odluke i poteze legitimnih vlasti i vodstva Makedonije.

Podsjećamo, u Makedoniji je zadnjih nekoliko dana eskalirao sukob između vladajućih snaga i opozicije, a sve je kulminiralo u srijedu navečer kada je više tisuća ljudi izašlo na ulice, a neki od njih su napali i razbili ured predsjednika. Deseci prosvjednika bili su uhićeni nakon sukoba s policijom.

Previranja su počela nakon što je čelnik oporbe socijaldemokrat Zoran Zaev optužio premijera iz konzervativne stranke VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i njegova šefa obavještajne službe Sašu Mijalkova u veljači prošle godine za organizaciju prisluškivanja više od 20.000 ljudi.

Oporba je rekla da su telefonske vrpce otkrile državnu kontrolu novinara, sudaca, zapošljavanja u javnom sektoru kao i namještanje izbora u Makedoniji koja teži priključenju i EU i NATO-u.

U skladu s dogovorom pod pokroviteljstvom EU postignutim prošle godine u pokušaju okončavanja krize, imenovan je posebni tužitelj i Gruevski se složio s održavanjem prijevremenih izbora koji se očekuju u lipnju, a raspisani su u petak.

Prije nekoliko dana predsjednik države Gjorge Ivanov iznenada je odlučio uoči izbora pomilovati sve političare kako bi, kaže on, svi ravnopravno ušli u izbornu trku. Toj su se odluci žestoko usprotivili brojni politički čimbenici, Zoran Zaev je pomilovanje za sebe odbio, a i Gruevski se u četvrtak distancirao od Ivanovljeva pomilovanja: “To je protiv onoga za što se zalažemo. Oni koji su kršili zakon trebaju odgovarati za to”, rekao je.

Tusk upozorava Makedoniju da ne dovodi u pitanje svoju euroatlantsku budućnost

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je u petak Makedoniju da ne dopusti da politička kriza ugrozi njezin put prema eutoatlantskim integracijama.

“Europi je potrebna stabilna Makedonija kojom se vlada na temelju zakona. U opasnosti je euro-atlantska budućnost zemlje”, poručio je Tusk preko twittera, nakon što su u Makedoniji raspisani prijevremeni izbori za 5. lipnja.

Unatoč najavljenom bojkotu oporbe koja priželjkuje odgodu, predsjednik parlamenta Trajko Veljanoski raspisao je izbore za 5. lipnja.

Glavna oporbena stranka SDSM (socijaldemokrati) smatra da uvjeti za glasovanje nisu ispunjeni, osuđujući lažirane izborne liste, vladin nadzor medija te općenito teška kršenja javnih sloboda.

Njezin šef Zoran Zaev osudio je i skandal ilegalnog prisluškivanja tisuća političara, novinara, vjerskih uglednika. Odluka predsjednika Gjorgea Ivanovaod utorka o prekidu sudskog gonjenja u tom predmetu i pomilovanju sudionika zakomplicirala je političku situaciju u Makedoniji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -