Published On: Sri, pro 26th, 2012

MAKEDONIJA: Opozicija najavila napuštanje parlamenta i blokadu svih važnijih prometnica

Makedonska oporba najavila je napuštanje Sobranja i blokadu svih važnijih prometnica u zemlji koja će trajati sve do petka
Predsjednik opozicijskog SDSM-a Branko Crvenkovski za subotu je najavio masovne prosvjede ispred sjedišta vladajuće VMRO – DPMNE u Skoplju. Poručuje kako će se vratiti u institucije samo nakon demokratski provedenih izbora za koje ova vlast, tvrdi, nema legitimitet da ih organizira.
“I za lokalne izbore i za moguće pripremanje parlamentarnih izbora, i za bilo koje druge izbore dok ne dobijemo garancije da će biti fer i demokratski, mi na izbore ne izlazimo”.
 
Premijer Makedonije Nikola Gruevski izjavio je da oporba nema nikakvih konkretnih zahtjeva, već se radi o pukoj želji da se domognu vlasti. Dodaje da Crvenkovski nema podršku javnosti za ovakav scenarij.
“Mislim da je izgubio osjećaj za realnost, neka jednostavno kaže da želi doći na vlast”.
Podsjećamo, sukob između vladajućih i oporbe počeo je zbog izglasavanja proračuna za sljedeću godinu. Vladajuća stranka VMRO-DPMNE iskoristila je poziciju većine u parlamentu kako bi ignorirala sve amandmane oporbe i donijela proračun bez rasprave. Novi proračun predviđa porast mirovina za sedam posto, a znatno su povećana i izdvajanja za poljoprivredu te socijalnu i zdravstvenu zaštitu. oporba tvrdi da je takav proračun demagoški i neodrživ te da će zemlja još dublje potonuti u krizu.
U nedjelju i ponedjeljak je ispred zgrade parlementa došlo do prosvjeda i sukoba pristaša vladajuće stranke VMRO-DPMNE i opozicijskog Socijaldemokratskog saveza. U neredima koji su izbili ozlijeđeno je 17 ljudi, od kojih 11 policajaca i dvoje zastupnika. Evakuiran je predsjednik parlamenta Trahko Veljanoski.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare