Published On: Sri, pro 26th, 2012

ŠEF DIPLOMACIJE SRBIJE Ivan Mrkić: Nezavisnost Republike Srpske nije moguća

Uoči za sutra najavljene posjete Bosni i Hercegovini, ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić, u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija (AA), kazao je kako su odnosi sa BiH dobri i stabilni, ali da, svakako, postoji prostor i za njihovo dalje unapređenje.
Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen podsjetio je u današnjoj kolumni da je prošlo gotovo deset godina od summita u Solunu 2003. godine kada je Europska unija jasno i nedvosmisleno potvrdila da želi da Bosna i Hercegovina postane njen član.
Dodaje da odnos Bosne i Hercegovine i EU traje već dugo. Čak i prije nego što je priznata kao potencijalni kandidat, ova zemlja je dobivala nezapamćen iznos pomoći i angažmana Unije. Putem različitih programa pomoći na nacionalnoj razini, EU je dala više od tri milijarde eura pomoći u posljednjih 20 godina.
“Pri tome, težnja je bila i jest, ne da se zemlji jednostavno dodijeli ‘pomoć’, nego da joj se pruži podrška u provedbi suštinskih i sveobuhvatnih reformi, čiji će konačni ishod biti Bosna i Hercegovina potpuno spremna da se u svakom aspektu uključi u Europsku uniju “, kazao je Sorensen.
Najavio je da će na raspolaganju bili i potpora proračunu i makrofinancijska pomoć, radi stabilizacije ukupnog ekonomskog okvira zemlje na grbavom putu reformi, a samo u 2012. godini ona je iznosila 100 milijuna eura.
Osim toga, zemlje članice EU su izdvojile veliki iznos sredstava za Bosnu i Hercegovinu putem bilateralnih programa pomoći te je Sorensen podsjetio da ne treba zaboraviti da je EU – putem svog proračuna, kao i proračuna pojedinih država članica – bila glavni financijer misija za očuvanje mira ( SFOR i EUFOR) i vladavinu prava (EUPM) u Bosni i Hercegovini.
“Uvijek smo jasno stavljali do znanja da je put Bosne i Hercegovine prema EU put partnerstva. Zato je vrijeme da Bosna i Hercegovina preuzme odgovornost za odlučujuće iskorake i približavanje EU u političkom smislu počevši tako što će europske integracije odrediti za nacionalni prioritet i to snažno potvrditi djelima “, dodaje Sorensen.
Konkretno, naglasio je, postoji hitna potreba da domaće političke elite preuzmu odgovornost za naredni korak zemlje u vezi s pridruživanjem EU – stavljanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u potpunosti na snagu i nakon toga, vjerodostojni zahtjev za prijam u članstvo.
Dva uvjeta koji to omogućuju, uvrštena iu Mapu puta od lipnja 2012. godine, su poznata: provođenje presude u slučaju “Sejdić-Finci” radi usklađivanja Ustava s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i stvaranje mehanizma za koordinaciju koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da govori jednim glasom o europskim pitanjima.
“EU je odlučna u svojoj potpori Bosni i Hercegovini dok ona rješava ovaj i buduće izazove na putu ka Uniji”, ističe šef Delegacije EU u BiH.
Potcrtao je da je prošle godine ostvaren značajan napredak nekoliko zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU. Hrvatska će postati članica 1. srpnja 2013. godine, otvoreno je prvo poglavlje u sklopu pregovora o pridruživanju Crne Gore, a Srbija je dobila status kandidata. S druge strane, izvještaj o napretku za 2012. godinu je konstatirao da nije bilo gotovo nikakvog napretka u Bosni i Hercegovini i da su neki reformski procesi čak počeli nazaduju.
Kašnjenja, pojašnjava Sorensen, prvo u formiranju Vijeća ministara BiH, a potom u rekonstrukciji vladajuće koalicije, opterećuju zakonodavne kapacitete parlamenta BiH, ali teško da je to zadovoljavajući izgovor za 70 posto građana Bosne i Hercegovine koji žele vidjeti napredak na polju europskih integracija.
“BiH je mjesto u EU. Slični smo po tome što se odlikujemo etničkom, kulturološkom, historijskom i vjerskom različitošću. Prema tome, prirodno je i logično da ova zemlja vidi svoju opipljivu budućnost u obitelji europskih naroda. Čak i kada se EU suočava s izazovima globalne financijske krize, koji prouzrokuju razumljivu neizvjesnost, čvrsto vjerujem da bi trebalo da pogledamo unazad i vidimo koristi od suštinskog značaja za građane EU, koje su oni gradili tijekom proteklih šest desetljeća iu kojima sada uživaju – mir, demokraciju i poštivanje ljudskih prava. Ništa manje od toga, uvjeren sam, ne traži svaki građanin BiH “, zaključio je na kraju svoje kolumne šef Delegacije Europske unije u BiH Peter Sorensen.