Subota, 22 lipnja, 2024

MAKARANI: Mladi Australci partijaneri piju, drogiraju se, seksaju i vrše nuždu posvuda

Must Read

Više od 1500 Australaca koji s tridesetak agencijskih brodova, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom već nekoliko godina dolaze u Makarsku i vezuju se u luku a od ove godine i na lukobran, prešlo je sve granice strpljenja vlasnika obližnjih hotela, aparthotela i privatnih kuća.

Usidreni brodovi dugi od 10 do 15 metara, među narodom poznati i kao party brodovi, privremeni su domovi mladih 20-godišnjih razularenih Australaca koji se uglavnom opijaju, konzumiraju opijate i partijaju do kasnih jutarnjih sati.

Ivana Pivac Ivandić, direktorica “Hotela Osejava” već se godinama žali na ovaj problem, a ove godine posebno jer su im brodovi vezani doslovno par metara od hotela. Pa im se gosti bune i traže povrat novca od noćenja.

– Žalila sam se na bezbroj adresa… od Makarskog komunalca, preko policije, Grada Makarske, TZ-a Makarska i Lučke kapetanije. Ali bezuspješno. Ja nisam protiv Australaca, i mi isto živimo od njih, ali mora se znati i poštovati javni red i mir. Problem je u lošoj komunikaciji uzmeđu Komunalca, Grada Makarske i tih brodara, te policije koja ne obavlja svoj posao i koja nije na lukobranu svaku večer – uvodi nas u priču Pivac Ivandić, s kojom je istomišljenik i gastronom Veljko Barbieri, koji u blizini hotela na predjelu Osejava ima obiteljsku kuću.

Mladi Australci su u subotu, kad smo bili u noćnoj patroli, tek krenuli sa svojim najčešće sedmodnevnim putovanjem i došli u prvu destinaciju – grad pod Biokovom.

Prvu noć nisu obično u raspoloženju koje vlada ostalih dana, a kako je na rivi bio i koncert, tu večer nisu mogli održati svoje uobičajene zabave na brodovima pred odlazak u diskoteke. Pa su se brzo razbježali po gradu.

Ali prije toga smo ih u nekoliko navrata u prolazu viđali po gradu, tako da smo i sami više puta bili svjedoci njihova ponašanja, koje je, blago rečeno, izvan kontrole, piše Slobodna Dalmacija. A što to gosti hotela Osejava i susjednih ugostiteljskih objekata trpe, doznali smo od Sretana Vrkaša, noćnog recepcionera. On ima najviše kontakta s razularenim mladim Australcima.

– Od jutra piju, a glasnu glazbu s brodova počinju puštati već od 20 sati. Oko ponoći se počinju masovno spuštati s brodova, najčešće se okupljaju baš ispred našeg hotela i odlaze u obližnje klubove. Mira gosti donekle imaju par sati, a onda po povratku na brodove bude svakakavih eskapada – veli Vrkaš i otkriva nam ono najgore što su doživjeli on i noćni čuvar hotela Osejeva.

– Obavljaju nuždu u našem bazenu, konstantno imaju seksualne odnose u dvorištu hotela i iza hotela. Doslovno se seksaju na putu bez ikakvog srama. Jedna se vidno nadrogirana gošća prošle godine pokušavala penjati na balkone naših apartmana. Svi mokre okolo hotela i po hotelu, i kupaju se goli u luci. Sve to uz skriku, viku i često glazbu iz zvučnika koje vuku na kolicima – prepričava nam Vrkaš samo dio situacija s kojima se svaku večer suočava.

Australce, naravno, upozori, ali najčešće ga izignoriraju. Gosti hotela s razlogom su ljuti i opravdano od Vrkaša traže da noću poziva policiju, a često i povrat novca za neprospavana, ne tako jeftina noćenja koja u ovom makarskom hotelu znaju koštati i oko 350 eura.

– Uznemiravaju i nas i naše goste. Svaku večer kad su u Makarskoj Hitna pomoć zbog njih stalno ima intervencije zbog trovanja alkoholom. Problem se može riješiti na način da se brodarima kaže da glazba na njihovim brodovima ne smije biti tako glasna i u te noćne sate, a pogotovo ne ispred hotela koji ima četiri zvjezdice. Brodare se može kazniti na način da im se, ukoliko ne ispoštuju pravilo javnog reda i mira, ubuduće zabrani ulazak u luku – predlaže direktorica Ivana Pivac Ivandić koja od prvog dana kad su brodovi privezani čeka razgovor s nadležnim institucijama.
Međutim, kaže nam, nikako da ga dočeka.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -